Цената на литър бензин с акциз и ДДС е около 1.8 лева, посочи в интервю за "Здравей, България" по Нова телевизия директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

В момента обикновеният А95 се търгува за 2.26 лв. за литър. Според Танов този марж от над 45 стотинки говори за картел.

Не е трудно да има разбирателство, защото големите вериги са се разбрали, а малките са се съгласили с условията, отчита Танов, цитиран от Novanews.bg .

Директорът на митниците изрази мнение, че този картел е и причината петролът по света да поевтинява, а горивата в България да остават скъпи.

Ваньо Танов допълни, че проверките са показали, че голяма част от уредите по бензиностанциите са манипулирани.

"Фискалните устройства не предават информация към НАП. По този начин не се регистрират търговските сделки и не се начислява ДДС".

Той добави, че в някои от случаите са закопани допълнителни цистерни, които са нелегално сложени и от тях се дърпа горивото, и по този начин не се отчита.

"Това е измама към държавата. Втората измама е, че вие, примерно, зареждате за 20 лева, а реално са ви сипали бензин за 17 лева. Третата измама е с качеството на горивата", поясни Танов.

Шефът на митниците каза, че за 7 месеца има 320 млн. лева повече приходи от акцизи, а до края на годината сумата ще набъбне до 400-450 млн. лева.