През новия политически сезон сюжетът ще е бюджет и дебатите около него. Това ще е свързано с изчерпването на синдикалния комфорт, с който разполагаше правителството.

Това каза пред БНР и БНТ социологът Кольо Колев в разговор за прогнозите през новия есенен политически сезон.

Вторият период ще е белязан с предстоящите избори през следващата година. Идващата изборна година ще е с много силен индикатор за това какво се случва, смята социологът.

Един от основните въпроси ще е дали ГЕРБ успява да стопира процесите на загуба на доверие. Според Колев, до момента управлението изглежда като периодично избухване на пожари и тяхното перманентно гасене. Приветствам решителността на премиера Борисов, но само с решителност не става, добави Кольо Колев.

Политическият анализатор Васил Гарнизов допълни, че върхът на политическия пейзаж ще са дебатите около бюджета, към тях обаче ще се прибавят още здравна реформа, образование, специализирани съдилища и известни процеси в дясната и лявата част на парламентарното пространство.

По думите му, пълни пренареждания не се прогнозират, но се очаква известно обособяване. “Атака” ще търси своя политическа физиономия, ако иска на президентските избори да играе със своя кандидатура.

“Синята коалиция” също ще търси политическа физиономия, ако иска да укрепи идентичност преди местните избори, заяви той. Според него нито “Атака”, нито “Синята коалиция” участват с министри в правителството, но от друга страна и двете подкрепят политиката на реформи, следователно напълно очаквано е те да олекнат.

Анализаторът очаква двете политически групи да заявяват много по-ясни позиции в дебата за бюджета. По думите му, не е ясно до къде ще доведат кадровите промени, които е предприел премиерът. Каквито и отстъпки обаче да направи Борисов, на лекари, на висше образование и т.н. има една отстъпка, която не може да направи – не може да се увеличи бюджетният дефицит, смята Васил Гарнизов.

Той допълни още, че се вижда изкушението на отделни политически фигури да се отдадат на конфликта на интереса.

“Изкушението на властта не е преодоляно”, смята той.

Политическият анализатор е на мнение, че около здравето винаги има скандали, но рядко падат премиери или правителства. Ситуацията със здравето в това правителство започна още в неговото начало като хронична инфекция и от нея едва ли ще последва политическа смърт на ГЕРБ, допълни той.

Според него обаче, реформата в здравеопазването изтощава политическата имунна система и започва да дращи по образа не само на правителството, а и на самия премиер.

“Тя трябва да се завърши”, категоричен е Гарнизов.