Икономическите реформи в Европейския съюз могат да забавят темпото си, тъй като страните членки усещат, че кризата свършва, посочиха днес официални представители на ЕС на срещата на министрите на финансите, цитирани от ДПА.

Сътресенията в световната финансова система и икономическите проблеми на Гърция насочиха ЕС към безпрецедентен устрем за реформи. Сега обаче икономическите показатели сочат, че растежът се възобновява и според някои източници желанието за въвеждане на реформи бързо намалява.

"Трябва да действаме решително преди следващата криза, следователно трябва да направим смели стъпки сега (...). Постигнат е напредък, но темпът не е задоволителен", каза министърът на финансите на Швеция Андерс Борг, пристигайки на срещата.

В разгара на гръцката криза страните от ЕС одобриха мерки като 3-годишна мрежа за сигурност на еврозоната и засилване на надзора над националните бюджетни статистики.

Също така бе създадена работна група от финансови министри, която да разработи по-строга система за икономически надзор.

Положителните икономически показатели, отчетени в края на лятото, обаче намалиха желанието на страните членки за по-радикални промени.

Държавите от ЕС "имат впечатлението, че излизаме от кризата и някои вече се чудят дали наистина има нужда да правим това, за което говорихме", посочи европейски дипломат, запознат с хода на преговорите.

Мнозина официални лица отбелязаха, че най-вече Франция и Германия отстъпват от предишните призиви за строги и бързи реформи, допълва ДПА.