Инициативен комитет, който ще агитира хората да гласуват на референдума срещу изграждането на „Белене" се регистрира в Централната избирателна комисия. Той е подкрепян от Синята коалиция. Иван Иванов от ДСБ каза, че по време на разяснителната кампания, предхождаща допитването до народа, ще предизвикат на национален дебат защитниците на ядрения проект. Идеята за референдума беше инициирана от инициативен комитет, подкрепян от БСП.

В избирателната комисия бяха внесени над 14 000 подписа за регистрацията на противниците на „Белене".

Белене се намира в силно сеизмична зона, и цената за изграждане на АЕЦ е непосилна за държавата, НЕК и БЕХ. С тези мотиви инициативният комитет ще убеждава гражданите да гласуват срещу ядрения проект на 27 януари, каза Иван Иванов.

Той отчете, че до момента са похарчени 1,8 млрд. лв., без да е налице каквото и да е реално строителство. Ако се реализира такава централа, токът от нея ще бъде три пъти по-скъп от електроенергията от АЕЦ „Козлодуй". От инициативния комитет срещу нови ядрени мощности призовават комитета, който събра подписи за провеждане на референдума, на дебати. Предлагаме да се проведат три национални дебата, каза Иванов.

Бисер Троянов от ЦИК обясни защо се налага инициативният комитет срещу централата трябва да се регистрира. По думите му законът за референдумите регламентира процедурата, при която се образува инициативен комитет за поставяне и иницииране на референдум, но е твърде бегъл и оскъден по отношение на това кои са застъпниците на алтернативната позиция. ЦИК е приела, че и застъпниците на инициативната позиция следва да се регистрират като инициативен комитет, като повтарят като бройка същите по състав като комитета, поддръжник на основната позиция.

Според Иванов, ако кажем „не" на „Белене", това ще бъде силен аргумент срещу намеренията на Турция да сторят ядрена централа на границата с България.