Европейската банка за възстановяване и развитие постигна рекордно ниво на инвестиции в устайчива енергия през 2011 г., съобщи пресцентърът на институцията. Вложени са 2.6 млрд. евро в отговор на нуждите на региона от по-добра енергийна ефективност и модел на растеж с по-малко въглерод.

Банката насочва инвестициите си в зелена енергия чрез стратегията Устойчива Енергийна Инициатива (SEI). През 2011 г. стратегията е осъществявала 111 операции, а инвестираните средства са с 21% повече по сравнение с 2010 г. Инвестициите в чиста енергия са почти 30% от всички инвестиции на ЕБВР през 2011 г. от общо 9 млрд. евро.

Инициативата на банката за развитие за намаляване разхищението на енергия и емисиите на парникови газове е предотвратила излъчването в атмосферата на 46 млн. тона CO2 през всяка година от старта си през 2006 г. Това се равнява на годишните емисии на Сърбия.

“Инвестициите в устойчива енергия са и ще останат ключ към подкрепата на ЕБВР за този регион; всички ЕБВР държави трябва да продължат да подобряват енергийната си ефективност и да намаляват консумацията на енергия“, заявява Йозе Тнака, управляващ директор на ЕБВР по енергийна ефективност и промени на климата.

Цената на енергията скача по целия свят и това прави подобренията в енергийната ефективност най-ефективния начин едновременно да смекчим промените в климата и да засилим икономическата конкурентоспособност на региона и неговата енергийна сигурност“.

Като част от стратегията SEI ЕБВР развива и прилага бизнес модел, който инвестира в икономически жизнеспособни проекти по пазарната лихва. Този модел предпочита частния сектор като агент на промяната в областта на инвестициите за устойчива енергетика.

Освен инвестиции, ЕБВР осигурява спонсорирана техническа поддръжка в една все още сложна правна и институционална среда. Кръгът на инвестициите е широк: от големи проекти за индустриална енергийна ефективност, финансово посредничество за проекти за устойчива енергия, ефективност на електроенергийния сектор, възобновяема енергия, общинска енергийна инфраструктура, включително квартална топлофикация и рехабилитация на мрежи на градския транспорт, както и подкрепа за въглеродния пазар.

Резултатите от 2011 г. потвърждават водещата роля на ЕБВР като глобален играч за финансиране на енергийната ефективност. Общо към края на 2011 г. финансирането под SEI е достигнало 8.8 млрд. евро в 464 операции. По една пета от всички инвестиции си поделят Русия, Източна Европа и Кавказ, Централна Европа. В Турция активността по SEI формира 52% от всички инвестиции на ЕБВР.

В момента ЕБВР работи върху следващата фаза на SEI за 2012 – 2014 г., която ще бъде представена през май.