През следващата седмица партията на Републиканците в Съединените Американски Щати ще обсъди възможността за възстановяване на връзката между американския долар и златния стандарт. Това каза пред телевизия CNBC представителката на политическата партия от щата Тенеси Марша Блекбърн.

"Има детайли, които трябва да се огледат и ревизират от Федералния резерв. Хората вярват, че ние трябва да направим нещо по отношение на ФЕД. Трябва да направим нещо по въпроса с инфлацията", каза Блекбърн.

Тя посочва, че до този момент са водени множество дискусии, в които е проличавало желанието на мнозина за връщане на златния стандарт. Хората са разочаровани от онова, което се случва в икономиката на страната през последните три години и търсят обяснения в миналото, когато тази радикална реформа е била извършена.

През 1971 година президентът Ричард Никсън отменя златния стандарт в Съединените Американски Щати. Днес той не се прилага в нито една държава по света.

Според републиканката Марша Блекбърн си струва идеята за връщането му да бъде разгледана.

"Когато виждаш, че нещата, които правиш, не дават резултат, тогава започваш да търсиш други варианти, така, както е правил Рейгън", каза Блекбърн в интервюто. Рейгън се е опитвал да поправи бъркотията, наследена от предшественика му Джими Картър. Републиканците са убедени, че сега е дошъл техният ред да възстановят стабилността в икономиката.