Републиканската партия си осигури мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, като спечели между 43 и 60 места повече в сравнение с изборите преди 4 години, съобщи АП, като се позова на неокончателни резултати.

Според тях републиканците са отнели 43 места на демократите. В щатите, в които изборите още не са приключили, Републиканската партия има сериозна преднина в поне още 15 секции, посочва АП. Телевизионната мрежа "Ем Ес Ен Би Си" прогнозира, че Републиканската партия ще има най-малко 241 места в Камарата, при необходими за мнозинство 218.

В битката за Сената на Конгреса на САЩ републиканците успяха да намалят мнозинството на демократите, но не успяха да поемат контрол. Републиканската партия спечели пет места в Сената, които досега бяха на Демократическата партия, но така и не успя да увеличи с поне десет своите представители в горната камара, за да си осигури пълен контрол върху Конгреса. Републиканците успяха да отнемат на демократите и 7 губернаторски поста, посочва Ройтерс.

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави лидера на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър за постигнатия успех , предаде Ройтерс. Агенцията цитира сътрудник на Бейнър, който е казал, че двамата са провели кратък разговор и са говори за съвместната си работа, насочена към най-важните приоритети на американците. За Бейнър това са създаването на работни места и намаляването на разходите.

Очаква се именно 60-годишният Бейнър ще стане новият председател на Камарата на представителите. Очаква се въпросът да бъде официално решен на първото след изборите заседание на фракцията на републиканците. Председателят на камарата е третият по важност пост в САЩ след президентския и вицепрезидентския.