Извеждане от експлоатация на старите индукционни пещи в бившия Оловно цинков комплекс АД в Кърджали започва новият му собственик Хармони 2012, съобщават от дружеството. Пещите са произведени преди повече от 25 години и са неефективни и остарели в технологично отношение. Те са част от старата линия за производство на цинк и не могат да бъдат използвани за новото цинково производство. Спирането се налага поради лошото им техническо състояние.

 

В проекта за модернизация на новото цинково производство екипът на Хармони 2012 предвижда да бъде изграден изцяло нов топилен цех. Същият ще отговаря на всички съвременни технологични, екологични и производствени изисквания, които са заложени като основни критерии при избора на главен изпълнител.

 

Новият собственик на по-голяма част от активите на ОЦК е открил конкурс за изпълнител на поръчката за възобновяване на цинковото производство. Три чуждестранни компании проявяват интерес. Това са френската Onet, канадската SNC Lavalin и австралийската Ausenco. Все още е рано да се прогнозира кога цинковото производство в комбината ще може да бъде възобновено.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!