Оценката, която се дава на риска от фалит на България посредством CDS – застраховките срещу фалит на страната по дълга й – не дава реалистична представа. Това посочва в блога си Георги Ангелов, старши икономист на института „Отворено общество“.

В началото на седмицата рискът от фалит на страната ни беше оценен от международната рейтингова агенция Credit Market Analysis на 16% кумулативна вероятност за фалит в 5-годишен период. Притеснителното според Георги Ангелов е, че тази оценка се дава единствено на цената на CDS дериватите. Но за редица страни няма реална търговия с подобни инструменти.

За прецизността на оценката за риск от фалит има разлика дали се сключва една сделка с CDS на ден или 1700 сделки – както в случая с Исландия и Испания, отбелязва икономистът. „Ако няма дълбок пазар, не научаваме нищо от него ... Това е все едно да приемем, че цената на акциите на Apple носи същата информационна стойност като цената на акциите на някоя българска компания, която се търгува веднъж на 3 месеца на борсата.“

За България има 288 котировки на ден, но не е ясно колко са реално сключените сделки. Дилъри в Лондон признават, че от лятото насам има значителен спад на ликвидността по този инструмент. Ангелов обяснява проблема на оценките по следния начин: „Това е все едно чичо Пешо на село да котира продажна цена на картофите от 100 лв. на кг. Ако никой не купи от тези картофи, тази цена не ни показва нищо, освен че чичо Пешо има нереалистична представа за пазара“.

Аз се съмнявам, че има особен интерес от купуване на застраховка за фалит срещу България, посочва Георги Ангелов: който се страхува от това въобще не инвестира в България. Това, което научаваме от котировките на CDS, е мнението на котиращите банки за България. И понеже тези банки много-много нямат вземане-даване с България, тяхното мнение едва ли е много реалистично.

Всъщност мнението им много често е нереалистично – отбелязва авторът: пропускат се важни рискове, а се акцентира върху несъществуващи такива. С други думи, най-вероятно не сме на 20-то място по риск от фалит. Може да сме много по-надолу, а има известен риск да сме по-нагоре.

Според въпросния доклад, на първо място е Гърция с 58.8% вероятност за фалит, на последно – Норвегия с едва 2.1% риск от фалит.

Застраховките срещу фалит на България, известни като CDS, се котират на ниво 698 базисни пункта, което е 1 пункт под рекорда, достигнат в петък – 699 пункта. Този дериват дава възможност на всеки инвеститор, отпускащ кредити към България, да застрахова вземанията си срещу фалит на длъжника. Но заради високата цена, в момента никой не купува подобна застраховка, казва Георги Ангелов. „Дори повече, може да се твърди, че никой не си купува CDS на България, защото никой не вярва, че България ще фалира“.