Собственикът на Челси Роман Абрамович се смъкна от първо на трето място в класирането на най-богатите собственици на футболни клубове във Великобритания, отстъпвайки лидерската позиция на човека, който оглавява консорциума притежател на Манчестър Сити- шейх Мансур бин Зайед ал Нахян.

Списанието FourFourTwo поставя шейх Мансур на първо място с лично състояние от £ 15 млрд. Шейхът оглавява Абу Даби Юнайтед груп, след като откупи клуба през септември от бившия министър-председател на Тайланд Таксин Шинаватра.

58-годишният индийски индустриалец Лакшми Митал, който инвестира в лондонския Куинс Парк Рейнджърс заедно с боса на Формула 1 Бърни Екълстоун и управляващия директор на Рено Флавио Бриаторе, заема втора позиция в тази  класация. Неговото лично състояние се оценява на £ 12.5 млрд. Самият Екълстоун се нарежда на пето място в престижната класация.

Футболното списание поставя на трета позиция руският магнат Роман Абрамович, който има £ 7 млрд, след като загуби около £ 3 млн. заради световната финансова криза.

Промените свариха американският собственик на Манчестър Юнайтед Малклъм Глейзър от четвърто на десето място, а ирландският бизнесмен Дермът Десмънд, който притежава шотландския Селтик, се свлече от трета на осма позиция.

Притежателят на Астън Вила - Ранди Лернър, вече е на петнайсето място, след като в предишното изследване е заемал престижното седсмо място. Той обаче не е пострадал кой знае колко от световната финансова криза, а сривът му в подреждането се дължи на нашествието на нови супербогаташи в британския футбол като шейх Мансур, Лакшми Митал, Екълстоун, Стан Крьонке от Арсенал, който се нарежда на шесто място и партньорът му Алишер Усманов, който е седми.

Глейзър и синовете му, които притежават Манчестър Юнайтед и Тампа Бей Буканиърс, имат общо състояние от £ 1.1 млрд. Лернър пък държи Вила и отбора по американски футбол Кливланд Браунс, а състоянието ме е от £ 750 млн.

Най-богатият футболист от Великобритания е звездата Дейвид Бекъм, който има £ 125 млн. на разположение. Ако се нареди в ранглистата на собствениците, той би заел 38-о място.

Източник БТА