Руската компания "Росатом" е готова да предостави необходимото оборудване за възобновяването на работата на 6-ти енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" в най-кратки срокове. Генералният директор на компанията Сергей Кириенко е дал указание доставките да станат още тази седмица – до 25 октомври. Така в началото на следващата може да започне монтажът на оборудването. Според "Росатом" това ще отнеме около седмица, така че при добро стечение на обстоятелствата, работота може да приключи в началото на ноември.

Вчера заради дефект в доставеното оборудване енергийният министър Трайчо Трайков посети лично атомната електроцентрала. Той обясни, че ремонтът на енергоблока е планов, но доставката на дефектно оборудване и решаването на възникналия проблем ще забавят въвеждането на блока в енергийната система на страната ни. Заради това ще се използват студените резерви на електричество, както и по-големи мощности на водно-електрическите централи. Възможно е да се стигне до ограничаване на износа на ток. Трайков бе категоричен, че до режим на тока няма да се стигне.

От стенограмата от днешното правителствено заседание, публикувана на сайта на Министерски съвет, става ясно, че досега загубите на страната ни заради проблема са 15 млн. лева.