Росен Пленвениев е новият президент на България според прогнозните социологически данни на агенция, с която Дарик работи.

Според социологическите резултати кандидатът на ГЕРБ е получил 54,5% подкрепа, а опонентът му, претендентът на БСП Ивайло Калфин 45,5%.

„Излязоха първите резултати от паралелното преброяване това са извадки от протоколите, нежеланието и отказа хората да отговарят как са гласували не се отразява тук. На 90% от извадката на паралелното преброяване резултатите се потвърждават, макар и с по-малка разлика между Плевнелиев и Калфин. Това, което ние получихме,е 54,5%, 45,5% - за Калфин. Дистанцията между двамата се потвърждава, но е малка", каза за Дарик Мария Абрашева.

Росен Плевнелиев ще встъпи в длъжност на 22 януари 2012 г.

Прогнозни резултатите според социологическите агенции:

За кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, са гласували 54,8 процента от избирателите, сочат първите прогнозни резултати /екзит пол към 18 часа/ за балотажа на агенция "Алфа Рисърч". За кандидатите на БСП - Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, са гласували 45,2 процента.

Росен Плевнелиев от ГЕРБ е спечелил 56,5 на сто подкрепа на балотажа и можем да кажем, че това е новият президент на България. Това съобщи по "Нова телевизия" социологът от МБМД Мирослава Радева, цитирайки данни от екзитпол.

Според данните на социологическата агенция Ивайло Калфин от БСП е получил 43,5 на сто от гласовете на гласувалите на днешния балотаж.

Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев печели 55,3% от гласовете, а кандидатът на БСП Ивайло Калфин - 44,7% по прогнозни резултати от екзит пол на социологическата агенция "Галъп", оповестени по Би Ти Ви.

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 година в град Гоце Делчев. Завършил е Математическа гимназия в Благоевград. Като ученик печели състезания по математика и информатика. Това е решаващо за избора му на бъдеща професия - модерната през 80-те години „Изчислителна техника" във ВМЕИ „Ленин" (днес Технически университет - София). Завършва висшето си образование през 1989 г. и започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но политическите промени в България го оставят без работа.

През 1990 г. започва да развива собствен бизнес - основава „Ирис Интернешънъл" - първата Българска строителна компания, която придобива сертификат ISO 9001, получен през октомври 1999 г. Фирмата изпълнява повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България, като най-известните от тях са реконструкция на хотел „Шератон" в София, централен офис на БНП „Париба" в София, център на „Даймлер-Крайслер" в София, Бизнес парк София и др.

През 1994 г. основава и управлява „Линбългария" ООД, фирма, специализирана в сухо строителство. След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания Линднер (Линднер Ирис Имобилиен, Ирис Интернешънъл, Линднер България, Линднер Имобилен Мениджмънт), работеща в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти.

От 2007 г. е член на управителния съвет на „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България". През следващата година става член на борда на директорите на „Американска търговска камара" и член на настоятелството на фондация „За нашите деца".

На 27 юли 2009 г. е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов. Поканата към него не идва лично от премиера Бойко Борисов, а от финансовия министър Симеон Дянков, с когото се познават. Плевнелиев не мисли много дали да приеме, защото по думите му „крайно време е нещата в България да започнат да се случват".

Росен Плевнелиев владее немски и английски език. Щастливо женен е за втората си съпруга Юлияна, с която имат трима сина.

Маргарита Стефанова Попова е родена на 15 май 1956 г. в София. Завършва Немска езикова гимназия „Б. Брехт" в Пазарджик (1975) и „Българска филология" (1980) и „Право" (1989) в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Има специализации в областта на правото във Вашингтон (САЩ), Германия, Унгария, Холандия, Австрия и др.

Кариерата й започва през 1990 г. като младши прокурор в Районна прокуратура - Пирдоп, районен прокурор в Районна прокуратура - Своге (1991-1993), окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - София (14 февруари 1996 - 21 септември 2006). От
21 септември 2006 г. е говорител на главния прокурор. От 21 февруари 2007 г. до 27 юли 2009 г. е прокурор във Върховна касационна прокуратура, като от 1 септември 2007 г. е ръководител на новосъздадения отдел „Противодействие на престъпленията против финансовата система на Европейския съюз".

В периода 2001-2004 г. е хоноруван преподавател в Академията на  МВР. Била е и преподавател в Националния институт на правосъдието.

На 27 юли 2009 г.  Маргарита Попова е избрана за министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов. Тя е 87-ият министър на правосъдието на България и третата жена на този пост след Светла Даскалова (1966-1990) и Миглена Тачева (2007-2009).

Омъжена, с две деца.