Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода "Бургас-Александруполис" и ще ги представи за погасяване на българската страна, която неотдавна заяви, че прекратява участието си в проекта.

Това заяви пред журналисти в град Нефтекумск руският министър енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.

"Ще бъде направена правна оценка (на действията на България - бел.ред.). Ще бъде извършена инвентаризация на тези разходи, които бяха понесени от стопанските субекти в тази връзка. Без съмнение, в съответствие с действащите процедури, те ще бъдат предявени на българската страна за погасяване", посочи министърът.

В началото на декември България заяви, че прекратява участието си в проекта за трансбалканския петролопровод "Бургас-Александруполис", смятайки го за икономически неизгоден, припомня агенцията.

В края на ноември дългът на България по проекта съставляваше 6,2 милиона евро.

По думите на Шматко всички понесени разходи ще бъдат съгласувани с българската и гръцката страна, третият участник в проекта.

Министърът изрази увереност, че проектът напълно е отговарял на интересите на страните, включително България.

От АЕЦ Белене няма да се отървем толкова лесно, както от нефтопровода

 

Проектът за строителството на българската АЕЦ "Белене" се намира в стадий на застой и в близките месеци не се очертава перспектива за активизирането му. Това заяви пред журналистите в град Нефтекумск руският министър на енергетиката Сергей Шматко.


"Темата "Белене" е в застой. Съжалявам, че говоря така, но в близките месеци не виждам перспектива за възобновяването на динамичния процес на преговори и на процеса, свързан с изпълнението на нашите споразумения и договори", заяви Шматко.


Той подчерта, че българската страна не може просто така да излезе от проекта, както стана това в случая с петролопровода "Бургас-Александруполис", от чието строителство София официално се отказа.


По думите на Шматко в проекта "Белене" са били вложени огромни суми и руската страна е понесла "сериозни разходи за оборудването".


"Предпочитам да остана реалист", отбеляза руският министър. "В днешната ситуация, след Фукушима, реализацията на такива проекти като АЕЦ "Белене" е възможна при еднозначната подкрепа на правителството на България, както и сплотената позиция на българското общество. И едното, и другото ние, за съжаление, не наблюдаваме", добави Шматко.

 

Той отбеляза също, че такива условия, каквито са били предложени на България от руското правителство и корпорацията "Росатом", на световния пазар никой няма да предложи.