Амнистията за икономически престъпления в Русия влезе в сила, след като съответното постановление бе публикувано в днешния брой на официоза "Росийская газета", съобщи електронното издание Лента.ру". Документът бе приет от Държавната дума (долната камара на руския парламент) на 2 юли след три четения. Амнистията ще бъде в сила шест месеца.

Тя засяга лица, обвинени по 26 члена от наказателния кодекс за престъпления, свързани с нарушаване на авторските права, незаконно предприемачество и банкова дейност, измами, пране на пари, укриване на данъци и неплащане на мита, неизпълнение на кредитни задължения.

Поправка към текста изключи амнистия за незаконна банкова дейност в организирана престъпна група и извличане на приходи в особено големи размери.

Под действието на амнистията попадат не само затворници, но и осъдени на наказания, които не са свързани с лишаване от свобода, с отсрочени наказания и условно предсрочно освободени. Задължително условие е заподозрените и обвинените лица да върнат

имуществото или да възстановят загубите на потърпевшите. Амнистията не се прилага в случай на престъпление със заплаха или употреба на насилие.

В резултат могат да бъдат пуснати на свобода между 3000 и 10 000 предприемачи.