Изпълнителният директор на руската държавна компания Лукойл Вагит Алекперов каза пред Financial Times, че всеки, който разполага с капитали и технология, е добре дошъл да сондира за нефт в арктическите води на север от Сибир. Това е един от най-отдалечените региони на планетата, с изключително суров климат. Условията за работа там са толкова негостоприемни, че Русия не е проучила напълно какви са точно залежите от природни богатства в този район.

По думите на Алекперов офертата да заповядат да работят в Сибир е отправена към частни компании. И все пак, това е радикална промяна в руската държавна политика. Докато Русия е свободна да участва в проекти зад граница, то до сега единствената компания, която имаше право да разработва залежи на територията на страната бе държавната Газпром.

Възможно е Русия да прави този завой в политиката си заради опасения, че производството на петрол и газ през следващите години ще намалее, а с това ще спаднат и приходите за държавната хазна. За да се гарантира сегашният им размер, трябва да се разработят нови находища. Най-големите залежи от петрол и газ според геоложките проучвания до момента, са концентрирани именно в северното крайбрежие, но руските монополисти Газпром и Роснефт нямат никакъв опит в сондирането в открити води.

Сред първите заподозрени, които най-вероятно ще откликнат на поканата да дупчат за нефт и газ в Сибир, са Exxon Mobil, които през миналата година сключиха партньорство с Роснефт за проучването на петролен залеж. Междувременно дружеството получи червен картон за плановете си във Венецуела и Ирак, така че най-вероятно протегнатата ръка на Русия ще бъде приета.