Русия е поискала преговори с Европейския съюз за "Третия енергиен пакет", което е първата стъпка към подаване на жалба в Световната търговска организация, съобщава Reuters. 

Съгласно процедурата засегнатите страни трябва да проведат консултации, преди да могат да поискат арбитражна намеса. 

ЕС въведе законодателния пакет през 2009 г. с цел отваряне на пазарите на газ и електроенергия, но руските компании отказват да изпълнят част от регулациите. 

Искът на Русия към СТО засяга няколко аспекта, включително изискването за предоставяне на достъп до мрежи за природен газ и електроенергия, нещо, което може да принуди руските фирми да продават акции и да отстъпят пазарен дял. 

Той също така се отнася до мерките на ЕС за производство, доставка и пренос на природен газ и електроенергия и предполагаеми дискриминационни изисквания за сертифициране на дружества от трети страни. 

Руската федерация счита, че мерките на ЕС са несъвместими със споразуменията в рамките на СТО за услуги, за субсидии и за равнопоставеност. 

Засегнатите страни имат на разположение 30 дни, за да започнат преговори. Ако не се постигне споразумение до 60 дни след това, Москва може да се поиска арбитражно решение от СТО. 

Русия се присъедини към СТО преди по-малко от две години и вече беше въвлечена в търговски спорове с ЕС и Япония. 

Искът срещу "Третия енергиен пакет" касае най-вече действията на Брюксел срещу газопровода "Южен поток". След руската инвазия в Крим, Европейската комисия използва "Третия енергиен пакет" като мотив да се противопостави на изграждането на тръбата, която минава и през България. 

Москва твърди, че проектът е международен и за него не трябва да се прилагат европейските правила. Освен това междуправителствени споразумения с държавите по трасето на газопровода - Австрия, България, Унгария, Гърция, Сърбия, Словения и Хърватия, са подписани през 2008 година, докато "Третият енергиен пакет" влезе в сила през 2009 г. Въпреки това Брюксел изисква от Газпром да спази европейските регулации.