Щуки по 15 килограма; сомове по 150 килограма и нагоре– доскоро цялото рибно богатство в Русия беше абсолютно безплатно за старанията на индивидуалния въдичар. На това Елдорадо обаче много скоро може да бъде сложен край: по информация в руските медии, държавната риболовна агенция сериозно е предложила да се въведе заплащане за любителския риболов в страната.

Логиката е следната: ако в САЩ промишления риболов дава на бюджета годишно 6 млрд. долара, то продажбата на риболовни билети формира далеч по-значителни суми от порядъка на 24 – 28 млрд. долара. Тоест от билети се печели четворно повече, отколкото от жива риба.

В руски мащаби това означава, че ако промишленият риболов вкарва в бюджета около 25 млрд. рубли, то ако се премине към платен любителски риболов, държавата може да спечели примерно 100 млрд. рубли, което се равнява на 3.5 млрд. долара по курс на деня.

В момента промишленият риболов в Русия се осъществява от държавни предприятия, в страната работят също така и рибарски колхози и потребителски рибни кооперации. Любителският риболов за лично ползване е безплатен във всички водоеми с изключение на резерватите.

През 2008 г. Русия отчита улов на над 3.3 млн. тона риба, голямата част от която идва от Охотско море /над 1 млн. тона/. Специално в Черно море единственият по-значим промишлен вид е цацата, от която руската страна е добила над 8 хиляди тона. Общо през 2008 г. Русия е уловила 15 888 тона риба в Черно море.

Драмата за любителя рибар в Русия засега е поставена на пауза: след масовия бурен негативен протест, оглавен от вицепремиера Виктор Зубков, чиновниците в Росриболовство са заявили, че засега ще се ограничат само с „разработването на правила в любителското риболовство“.

Анализаторите коментират: да не се опитваме да прехвърляме западните стандарти в руски условия: стандартите са напълно различни. При това, как ще се контролират безчислените рекички и езера в Русия? А и да не отнемаме последното удоволствие на бедния народ ...

Възразяват им: всеки ресурс си има цена. Защо да се плаща за нефт, а да не се плаща за риба?

Засега като по-добър и реалистичен вариант се предлага да се въведе платена услуга за богатите туристи – рибари, в специални участъци за спортен риболов. Вече се работи по учредяването на 6.5 хиляди такива участъци.