Руско-българската междуправителствена комисия ще разгледа на 7 и 8 април проекта за строителство на Бургас-Александруполис, заяви в интервю пред ИТАР-ТАСС руският министър на енергетиката Александър Новак.

 

"Въпреки заявлението от българска страна да се оттегли от проекта, ние вярваме, че споразумението между руското, гръцкото и българското правителство от 2007 г. все още е в сила", каза министърът.

 

По думите му не може да се говори за преждевременно преустановяване на проекта, тъй като няма постигнато споразумение за едностранно оттегляне.

 

"На срещата на 7 и 8 април ще бъде повдигнат този въпрос", увери Новак. Според него Виенската конвенция за правото на договорите от 1969 г. поставя определени условия за оттегляне в съответствие с разпоредбите в договора със съгласието на всички страни. "Взаимно съгласие до ден днешен не е постигнато. За това не може да се каже, че проектът е завинаги замразен", обясни Новак, пише БГНЕС.

 

Споразумението за строителството на Бургас- Александруполис бе подписано между Русия, Гърция и България на 15 март 2007 г. Маршрутът трябваше да преминава от Бургас на Черно море до гръцкия Александруполис на Егейско море. През декември 2011 г. българското правителство обяви своето решение да се оттегли от проекта за нефтопровод, посочвайки,ч е той е финансово неизгоден за България.