Държавната дума – долната камара на руския парламент, одобри присъединяването на страната към Световната търговска организация след продължили 18 години преговори.

Договорът за влизането на Русия в СТО успя да мине на косъм, само с 30 гласа одобрение. От депутатите 238 го подкрепиха, а 208 гласуваха против, съобщи Reuters.

След присъдеиняването си към Световната търговска организация, Москва ще трябва да намали митата за внос и да отвори ключовите сектори на икономиката си за чуждестранни инвестиции.

Руската икономика е деветата по големина в света, с БВП от 1.9 трлн. долара. Страната официално ще стане 156-ти член на СТО 30 дни след ратификацията на договора.

Управляващият вече трети мандат в Кремъл президент Владимир Путин отдавна е раздвоен по отношение на влизането в СТО, но подкрепи процеса след като руската икономика беше силно засегната от глобалната рецесия от 2008-09 г.

 

Намаляването на вносните мита ще е от средно 9.5% сега, до средно 6% през 2015 г., като целта на преходния период е да се даде време руските компании да повишат конкуретноспособността си.

 

Според проучване на Световната банка, присъединяването към СТО ще даде тласък на растежа на руската икономика, прибавяйки 3.3% годишно в средносорчен и 11% в в дългосрочен план, най-вече заради ръста на вътрешното потребление.

 

Членството на Русия в Световната търговска организация ще се отрази положително и на българския износ за най-голямата по територия страна в света. Без протекционистичните мерки и мита, за първи път от разпадането на СССР, руският пазар ще се отвори за българските стоки.