Полската енергийна компания PGNIG обяви спад с 45% на доставките на руски природен газ днес.

Вчера от дружеството отчетоха намаляване на доставките с 24%. Нещо, което "Газпром" категорично отрече. От руския монополист заявиха: "В момента, за Полша се доставят 23 милиона кубически метра на ден, същото количество газ, което беше доставяно, и в предишните дни". Днес от "Газпром" просто заявиха, че данните на PGNIG са "неточни".

Полша е сред страните, които открито настояват за налагане на допълнителни санкции срещу Русия. Поляците не могат да забравят нито разкъсването на страната им от Екатерина Велика, нито окупацията от армиите на Сталин и Хитлер, нито разрушаването на Варшава, нито комунистическото управление, все неща за които Русия носи пряка вина.

Но Путин не се интересува от историческата справедливост. Той наказва тези, които може и които противостоят на неговата политика.

Полша е сред държавите които извършават обратни доставки на газ за Украйна, след като "Газпром" спря синьото гориво на украинската икономика. Освен поляците такива реверсивни доставки правят и Словакия и Унгария, но и двете държави са против новите санкции срещу Русия.

По данни на оператора на украинската газопреносна мрежа, вчера Полша е поръчала 11 млн. куб. м., през Украйна, а "Газпром" е потвърдил 7 млн. куб. м. като разликата от 4 млн. куб м. всъщност отговаря на обема на реверсивните доставки.

Междувременно руският газов монополист отчете спад на нетната си печалба за първото тримесечие с 41%, до 223 млрд. рубли /4.61 млрд. евро/. Според "Газпром", Украйна вече му дължи 5.4 млрд. долара, което ще се отрази финансовите резултати през тази година.