Германските евроскептици тихо се надяват, че Финландия ще бъде първата държава-членка кредитор в еврозоната, която ще напусне валутния съюз. Така тя ще поеме основните негативи и ще отвори пътя и на други да я последват, пише Амброуз Еванс-Причард в The Telegraph.

 

Така ще стане по-лесно и за самите германци да върнат в обращение любимата си дойче марка, без да бъдат сочени като главните виновници за разпадането на валутния съюз.


Политическите елити в Берлин са ограничени от чувството за морален дълг към еврото. Причините за този чисто германски комплекс се крият в мрачното минало на Европа. Според бившия директор на Bundesbank, Тило Сарацин, мнозина от германците вярват, че вината за Холокоста и Втората световна война ще бъде изкупена, когато всички германски интереси, включително и паричните средства, бъдат насочени към благото на единна Европа.

 

Финландците обаче не страдат от такива комплекси. Те бяха против присъединяването на страната си към Европейския съюз през 1995 г. И въпреки че в края на краищата влязоха в клуба, то това стана въпреки силното обществено несъгласие. Финландците се подчиняват на правилата за членство в ЕС с лютеранска педантичност и точно поради тази причина са потресени от ставащото в Гърция, която нарушава всякакви правила.

 

При това финландците се справиха със собствената си рецесия без чужда помощ. В началото на 90-те години на XX век, след като СССР се разпадна, разкривайки уязвимостта на финландската банкова система. Тогава икономиката на страната се сви с 13%, а безработицата достигна 18%.

 

Няма съмнение, че Финландия може да се справя сама. Тя е последната държава в еврозоната с отличен кредитен рейтинг и стабилна перспектива от трите най-големи международни агенции. Това обаче се дължи ограничените експозиции на финландската икономика към страните от ЕС и най-вече към южноевропейските държави.

 

Публичният дълг е 51% от БВП. Банките почти нямат активи в проблемни страни като Гърция и Испания. Повече от две трети от финландския износ отива към Русия, Швеция и САЩ.

 

С други думи, въпреки че формално е част от ЕС, Финландия се различава твърде много от останалите страни-членки и за нея ще е по-лесно да излезе от системата на еврото.

 

Или поне щеше да бъде, ако Финландия не граничеше с Русия на Владимир Путин. Новата руска империя плаши финландците точно колкото СССР. И въпреки че Финландия удържа натиска на съветската армия, извоювайки своята независимост преди 72 години, сега никой не иска случилото се тогава да се повтори.

 

А основания за страхове има. Русия си остава напълно непредвидим играч. Главнокомандващият на руските въоръжени сили, генерал Николай Макаров се заигра с темата преди малко повече от месец, атакувайки с думи финландските "реваншисти" и определи финландските военни учения в източната част на страната като подобни на тези, които Грузия проведе в Южна Осетия. Въпросните грузински маневри дадоха повод за Руско-грузинската война през 2008 г.

 

Ето защо финландците правят всичко възможно да стоят колкото се може по-далеч политически от Москва. Членството в еврозоната е един от основните начини за устояване на руския натиск. Еврото не е просто валута, а държавна религия за интеграция на страната в блок, противостоящ на Русия. Но въпреки това никой не знае докога финландците ще търпят да бъдат използвани като донори за спасяването на южните страни-членки на еврозоната.