*Актуализирана информация

Руски газ постъпва в Украйна, съобщи БГНЕС, като се позовава на информация на Интерфакс. Според данните от приборите в този момент поток руски газ се доставя в Украйна, съобщил кореспондент на агенцията, който се намира на газоразпределителната станция Суджа.

На интернет-страницата на Интерфакс обаче тази информация липсва. Водещата новина е официалното изявление на Русия, която обяви, че спира подаването на газ към границата с Украйна. Това било предложено от шефа на Газпром Алексей Милер по време на среща с премиера Путин, който от своя страна приел предложението.

Владимир Путин обаче е подчертал, че това трябва да стане максимално публично и в присъствието на международни наблюдатели.

Милер е отговорил положително на въпроса на премиера съществува ли документ, доказващ, че Украйна е спряла транзита на руски газ през територията си.

Документ има – това е заключение на независима международна компания и наблюдателите на Газпром, уточнява Алексей Милер.

По-рано продължиха противоречивите изявления от руска и украинска страна във връзка със спряното газоподаване. В свое изявление Газпром за пореден път декларира, че подаването на транзитен газ за Европа не е спирано. В същото време шефът на украинската компания Нафтогаз Олег Дубин заявява, че именно Газпром е прекратил доставките. Спирането на трафика на газ през граничната станция Суджа Голяма може да стане само от руска страна, мотивира се Дубин.

Украйна не може физически да спре и да не пропусна газа, добавя той. По думите му, ако днес Русия открие и шестте потока, това ще стане само ако тя поиска.

Путин: „Газпром“ прекратява доставките през Украйна

Руският министър-председател Владимир Путин подкрепи предложението на ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер за прекратяване на доставките на газ на руско-украинската граница.
„През нощта и тази сутрин Украйна затвори всички газотранспортни коридори в Европа. При това “Газпром“ продължава доставките в газопреносната мрежа на Украйна“, е информирал Путин Милер. Ръководителят на „Газпром“ е предложил „да се прекратят доставките на газ на руско-украинската граница в условията, когато Украйна краде руски газ“.

Милер е подчертал, че има документални свидетелства за прекратяването на транзита през Украйна за Европа. От своя страна, Путин се е съгласил с предложението на Милер, но е подчертал, че „това трябва да бъде направено публично, в присъствието на международни наблюдатели“.

 

Украйна твърда - 201 долара за 1000 кубика газ

Украинската държавна енергийна компания Нафтогаз ще настоява за цена на руския природен газ от 201 долара да 1000 кубични метра през 2009 година. Това заяви днес президентът на компанията Олег Дубина. Тази сума превишава 179.5 долара за 1000 кубични метра газ през 2008 година, но, само при условие че Газпром се съгласи да повиши таксата за транзитиране на синьо гориво до 2.05 долара за 1000 кубични метра в сравнение със сегашните 1.7 долара за 1000 кубични метра на 100 километра.

Според Дубина Нафтогаз настоява освен това дружеството РосУкрЕнерго, което през 2006 г. стана ексклузивен посредник по вноса на газ в Украйна, да бъде отстранено. Президентът на Нафтогаз подчерта, че неговата компания иска да има преки контакти с Газпром.

"Не искам някой да стои помежду ни, заяви Дубина. Ако ми предложат РосУкрЕнерго да остане, то никога няма да се съглася. Това е моята твърда позиция, някой друг може да приеме това. Аз обаче ще напусна поста си и никога няма да подпиша сделка с РосУкрЕнерго".

 

Европейски наблюдатели спешно ще бъдат изпратени в Украйна

Украинският премиер Юлия Тимошенко и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу днес са споразумели спешно да бъдат изпратени европейски наблюдатели, които да контролират транзита на руски газ за Европа през Украйна. това

съобщи украинското правителство. В телефонен разговор "Юлия Тимошенко и Жозе Мануел Барозу са се споразумели да бъдат изпратени спешно технически експерти от

ЕС, които да контролират постоянно обемите природен газ, доставят от Русия за страните от ЕС", съобщи украинското правителство в комюнике.

 

Румъния обяви извънредно положение

Румънският министър на икономиката Адриян Видяну заяви след заседание на кризисния щаб, че е решено обявяването на извънредно положение заради спирането на доставките на газ от Русия, съобщи телевизия Реалитатя.

В срещата, която се състоя тази сутрин, участваха представители на Петром, Трансгаз, Дистригаз и на националния регулаторен орган в тази сфера. Спирането на доставките създава тежка, но не невъзможна за решаване ситуация, заяви Видяну. Той уточни, че трябва да се покрие недостиг от около седем милиона кубически метра газ. Видяну посочи, че за момента няма проблеми, но ако температурите паднат под минус 10 - 15 градуса, количествата газ за индустрията ще трябва да бъдат намалени за кратък период.

 

Спирането на газа е напълно неприемливо

Международната агенция за енергията определи спирането на доставките на газ за Европа като "напълно неприемливо" и призова руската компания Газпром и украинската Нафтогаз спешно да ги възобновят. МАЕ е силно обезпокоена от ескалацията на конфликта между Газпром и Нафтогаз около доставките на газ за Европа. Въпреки изявленията, които целяха да внесат успокоение, и бяха направени от двете страни в края на декември, че доставките за Европа няма да бъдат прекъснати, сега те са спрени напълно, с тревога отбелязва МАЕ в комюнике.

Това е напълно неприемливо, като се има предвид, че европейските клиенти не са част от спора, че те имат дългосрочни договори, в които са вписани точни цени, и че те са платили навреме за природния газ, който трябва да получават, се посочва в комюникето.


Газпром твърди, че не е спирал газът

Газпром заяви, че "не е спирал подаването на природен газ за европейските потребители по направлението през Украйна", се казва в съобщение на ръководството на газовия гигант.

"През последното денонощие Украйна без разрешение е отклонила още 21 милиона кубични метра руски газ, предназначен за доставки за Европа", се посочва в съобщението на Газпром.

"От началото на годината Украйна е откраднала само от Газпром над 86 милиона кубични метра газ. Газпром призовава украинската страна незабавно да компенсира европейските потребители с тези обеми", се допълва в съобщението на Газпром.

 

ЕС пусна декларация за газа. Спорът вече урони доверието в Русия и Украйна, смятат дипломати

ЕС призовава за спешно разрешаване на търговския спор за доставките на газ от Русия за Украйна и за незабавното им възстановяване в пълен размер до страните членки на ЕС, се посочва в комюнике, одобрено от 27-е страни членки на съюза. След като руският газов монополист Газпром спря всички доставки на природен газ през Украйна за Европа, ЕС е обезпокоен от факта, че гаранциите за надеждността на енергийните доставки не са били спазени, сочи комюникето, изготвено от чешкото правителство, което изпълнява ротационното председателство на ЕС.

Спорът вече урони доверието в Русия и Украйна като надеждни доставчици, заявиха пред ДПА дипломати от Брюксел.

"Енергийните отношения между ЕС и съседните му страни трябва да се основават на надеждност и предсказуемост. Съществуващите ангажименти за доставка и транзит на природен газ трябва да се спазват при всички обстоятелства", се посочва в комюникето.

 

 

Украйна: Не ползваме руски газ. Русия да възобнови доставките

За нуждите на украинските потребители не се използва нито един кубичен метър руски природен газ, твърди украинският президент Виктор Юшченко в писмото си до руския държавен глава Дмитрий Медведев и до председателя на Европейската комисия Жозе

Барозу. "От 1 януари Украйна използва само газ от собствените си находища и газ от хранилища, който е напълно изплатен от Нафтогаз", твърди Юшченко. Украинският президент подчерта, че страната прави всичко възможно, за да осигури транзитния пренос на газ за Европа, включително и като подава към европейските страни количества от собствените си резерви. Юшченко призова Русия незабавно да възобнови газовите доставки за Европа през територията на Украйна и предложи ЕК да изпрати наблюдатели на пунктовете за подаване на руски газ за транзитен пренос през украинска територия, както и в главния диспечерски пункт на Укртрансгаз.

 

Кремъл: Киев да спре незаконното отклоняване на газ

Кремъл поиска от украинската страна незабавно да прекрати незаконното отклоняване на руски газ. „В тази ситуация украинската страна преди всичко трябва да прекрати незаконното отклоняване на руски газ, предназначен за европейските потребители и преминаващ през територията на Украйна, и незабавно да даде възможност за неговия транзит до потребителите в Европа“, заяви говорителят на руския президент Наталия Тимакова. Така тя коментира пред журналисти съобщението за писмо на украинския президент Виктор Юшченко до неговия руски колега Дмитрий Медведев във връзка с доставките на газ.

 

Словения напълно без руски газ

Доставките на руски газ в Словения бяха напълно прекратени днес в полунощ местно време, съобщи словенската агенция СТА, позовавайки се на директора на водещата словенска газова компания "Геоплин" Алоиз Стана.

От "Газпром" е получена информация, че газоподаването за Словения няма да бъде възобновено в близките 24 часа, съобщи Стана. Директорът на "Геоплин" каза, че фирмата се е подготвила предварително за подобна ситуация, като е заделила определени резерви в газохранилище на територията на Австрия.

Стана увери, че в момента "Геоплин" осигурява нормално снабдяване с газ на своите потребители и ще продължава да го прави, ако постъпването на гориво от други източници остане стабилно и разходът на газ не се промени. Ръководителят на сектора за енергетика към словенското министерство на икономиката Янез Копач заяви вчера, че ако доставките на газ бъдат прекратени, още в сряда е възможно да бъде спряно газоподаването към промишлени обекти.


Ако до утре няма газ ЕС ще се намеси по-твърдо

Чешкият премиер Мирек Тополанек, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, предупреди, че ако доставките на руски газ за Европа не бъдат възобновени до утре, ще последва по-твърда намеса на ЕС, предаде Франс прес.

 

Италия окончателно без газ от Русия

Италианската компания ЕНИ, най-големият газов доставчик на Апенините, обяви, че от 00,00 ч по Гринуич не получава газ от Русия.
„От 1 часа сутринта местно време газовите доставки, идващи през газопровода TAG, са прекратени“, съобщи ЕНИ в комюнике. Това е единственият газопровод, през който компанията получава руски газ, уточни неин говорител. ЕНИ е водеща компания на газовия пазар в Италия

 

За капак: Изключването на газопроводите може да ги повреди

Изключването и бездействието на газопроводите е много опасно, заяви вицепрезидентът на „Газпром“ Александър Медведев, който е на посещение в Берлин.
Ако при настоящите студове по тръбите не тече „синьо гориво“, „системата може да получи сериозни повреди“, предупреди той. Медведев поиска от Киев да осигури доставките на руски газ в Европа.

При нормални условия газопроводите биха могли да заработят отново след 12-24 часа, каза той. Медведев обвини украинското правителство, че се опитва да вземе за заложник „Газпром“. По думите му, Киев е отключил последния четвърти газопровод, по който руският газ се доставяше за Европейския съюз.

 

Германски експерт: Киев да плати за газа, Москва да е надежден доставчик

Упълномощеният по въпросите на руско-германските отношения Андреас Шокенхоф се обяви в интервю за днешния брой на „Берлинер Цайтунг” за „дългосрочно и всеобхватно” решение на проблемите с доставките на газ. Той смята, че Киев трябва да изпълни своите финансови ангажименти пред Москва и да се разплати за газа. Но и Русия трябва да потвърди, че е „надежден доставчик на енергия”, смята Шокенхоф. По думите му, „в енергийната политика трябва да преминем от двустранни споразумения към общоевропейски договорености”. В резултат на финансовата криза шансовете за постигането на това са се увеличили, убеден е той. „Русия зависи от сътрудничеството си с Европа най-малко в същата степен, в която, ние зависим от руските енергийни доставки”, заключи Шокенхоф.

 

Украйна дала 72 милиона куб. метра от собствения си газ за Европа

Украйна е използвала от 1 до 6 януари 72 милиона куб. метра от собствения си газ за осигуряване на транзитното подаване към Европа, съобщи ръководителят на украинската компания Нафтогаз Олег Дубина. През този период през Украйна са преминали транзитно 1432 милиарда куб. метра руски газ, уточни той. Газопреносната система в Украйна от днес е преминала на автономен режим, посочи Дубина.

 

ЕК предлага наблюдатели за Украйна, за да измерват газа

Европейската комисия предложи да изпрати наблюдатели в Украйна, за да измерват обема на транзитиращия газ, заяви Феран Тараделяс, говорителят на еврокомисаря за енергетиката. Говорителят посочи, че Брюксел е готов да разгледа възможността за изпращане на наблюдатели, "ако ситуацията го изисква и ако двете страни (Украйна и Русия) поискат това". Наблюдателите ще бъдат натоварени да контролират количествата газ, преминаващи транзитно между двете страни, добави той.

Преди това говорителят на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс - Феран Тараделяс Еспуни определи като "тежка криза" ситуацията с доставките на руски газ през Украйна за страните от Европейския съюз (ЕС).

"Европа от тази сутрин вече изобщо не получава руски газ през Украйна, а количествата, получавани по други маршрути не са достатъчни, за да компенсират недостига. През Украйна минават 80 на сто от количества газ, доставяни от Русия в Европа", посочи Еспуни в интервю за британското радио "Би Би Си".

Европейската комисия (ЕК) и ЕС призовават Украйна и Газпром да се върнат на масата за преговори възможно най-бързо и да сключат ново търговско споразумение.


Солана: Газът да не се ползва като политически инструмент

Газът не трябва да бъде използван като политически инструмент, заяви върховният представител на Европейския съюз за
външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Трябва да бъдем в състояние да намерим професионални механизми, при които да няма "върхове и спадове" от политическо
естество, посочи Солана пред испанското национално радио.

 

ЕК настоява за възобновяване на доставките

Европейската комисия настоява за "незабавно и пълно възстановяване на доставките на газ за Европа", заяви заместник-председателят на Комисията Гюнтер Ферхойген в интервю за в. "Хамбургер абендблат".

Брюксел очаква преговорите между Русия и Украйна "да доведат до бързо и окончателно споразумение, което ще позволи разрешаването на газовия спор веднъж и завинаги", посочва
Ферхойген.

 

Топлофикациите у нас на ограничителен режим

От вчера много топлофикации в страната въведоха ограничителен режим, намалиха топлоподаването за абонатите си. Дружествата в страната се подготвят да минат на алтернативно гориво мазут, след като „Лукойл-Нефтохим” пое ангажимент за доставки. В сряда още топлофикационни дружества обявиха, че параметрите на парното и топлата вода за потребителите се понижават.

Въведени са ограничения в топлоподаването за битови и обществени абонати на "Топлофикация-Враца”, съобщи за Дарик заместник-изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев.

Температурата на подаваната топла вода за битови потребители, температурата е 40 градуса. По отношение на отоплението понижението на температурата в помещенията е с 5 градуса. Социалните и учебни завадения се снабдяват нормално. Промени в ограничителния режим се очакват в четвъртък със заповед на министъра на икономиката и енергетиката.

Във вторник във Варна бе спряно топлоподаването, а местното дружество минава на мазут. В Разград топлоподаването спря. В Пловдив Шумен, Велико Търново, Плевен

 

Русия спряла газът за Европа през Украйна

След като малко по-рано днес стана ясно, че руските газови доставки за Чехия и Западна Европа са спрени напълно тази нощ, преди минути Украйна съобщи, че Русия е спряла напълно доставките на природен газ за Европа.

Руската газова компания Газпром е прекратила днес подаването на газ през Украйна към Европа, съобщи говорителят на украинската компания Нафтогаз Валентин Землянский. Русия остави Европа без газ, добави той.

Говорителят уточни, че в в 7,44 ч. местно време е спряно изцяло подаването на газ за европейските потребители чрез единствената работеща газоизмервателна станция "Суджа". Той посочи, че доставките на газ за украинските потребители се осигуряват от подземните хранилища.

От истанбулската газоразпределителна служба Игдаш пък съобщиха, че няма затруднения в снабдяването с газ в най-големия турски град.
След като Русия преустанови подаването на природен газ по западния газопровод през България, бяха взети спешни мерки, за да не се допусне прекъсване в снабдяването на абонатите, се казва в съобщение на службата, разпространено от местните медии.

Източник Дарик радио, БТА, БГНЕС, Франс прес