Безработицата в Япония скочи до четиригодишен връх през март докато разходите на домакинствата продължават да се понижават. Цените на основните потребителски продукти също падат, засилвайки опасенията от дефлация.

Само ден след като правителството отчете ръст на промишленото производство, в петък бе съобщено, че безработицата през март се увеличава до 4.8% от 4.4% през февруари. Това е най-високото ниво от август 2004 г. Броят на безработните на годишна база се е увеличил с 25% до 3.35 млн.

Анализатори посочват, че картината на трудовия пазар може да бъде дори по-лоша, защото в данните не са включени тези лица, които са се отказали да търсят работа.

Опасенията за безработицата пък са се отразили на разходите на домакинствата, които падат през март с 0.4% на годишна база, сочат официалните данни.

Междувременно основният индекс на потребителските цени в Япония, с изключение на пресните храни, отчита спад с 0.1% през март на годишна база. Това е първо понижение от септември 2007 г. и идва заради спада на цените при транспорта и комуникациите. Yahoo