Ръст от 1,8 на сто на пристигащите и заминаващи пътници отчита Летище София в сравнение с май 2012 г., съобщиха от литището. Обслужените пасажери са общо 316 975 души.

Пътувалите по международни редовни линии са с 3 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.Ръст от 8 процента се наблюдава при пътниците на туристическите чартърни полети.

Авиокомпания "Бългериан Ер Чартър" е превозила три пъти повече български туристи /2 900/ в сравнение с май 2012 г. Това се дължи на празничните дни в началото на месеца. Предпочитаните направления са сицилианския град Палермо и атрактивните гръцки острови Санторини и Закинтос. Чуждестранните чартърни авиокомпании са обслужили с 18 процента повече туристи от 2012 г. По-малко са пътувалите по вътрешни линии - 15 815 човека, което е с 11 на сто по-малко.

Спад от 9,5 на сто е регистриран за излетелите и кацнали самолети на летище "София". За месеца те са 3 662 , докато за същия период миналата година са били 3934. Най-голямо е намалението на полетите по вътрешни линии. През май са изпълнени повече чартърни и бизнес полети – съответно с 10 и с 5 процента.

Общият обем на товарните и пощенски пратки за изминалия месец на 2013 г. е 1440 тона, с което се запазва нивото от миналогодишния период. През това лято ще бъдат възстановени две от директните линии от Летище София, които бяха закрити преди време поради фалит на авиокомпании.

До Будапеща от края на юни четири пъти седмично ще лети авиокомпания България Ер, а до Киев - три пъти седмично Wizz Air.

За първи път на българския пазар ще стъпи испанската нискотарифна авиокомпания Vueling с редовни полети от Барселона до София. Летни чартърни вериги до Анталия ще бъдат изпълнявани от България Ер, Turkish Airlines и Sunexpress, а други две турски авиокомпании - Pegasus и Onur Air, ще превозват български туристи до Бодрум.