Водещите индекси на Wall Street продължават да се повишават и прибавят над 2%, след като данните показаха растеж на икономиката в Европа. Добрите отчети, които публикуваха някои от водещите компании, също допринесоха за ръста на индикаторите.

Дори повишението на новите молби за помощи при безработица в САЩ не се отразиха на позитивните настроения на пазара, тъй като анализаторите смятат, че спадът до голяма степен се дължеше на временни сезонни фактори. 

DOW JONES увеличава стойността си с 2.01% до 10 323 пункта, S&P 500 е нагоре с 2.28% до 1 093 пункта, а NASDAQ се повишава с 2.39% до 2 239 пункта.

На положителна територия са и индексите в Европа. Във Франкфурт DAX се повишава с 2.05% до 6 113 пункта, в Лондон FTSE 100 е нагоре с 1.38% до 5 286 пункта, а в Париж CAC 40 отчита ръст с 2.79% до 3 591 пункта.

 

16:30 часа българско време

С ръст от над 1% на водещите индекси започна сесията на Wall Street.

DOW JONES увеличава стойността си с 1.19% до 10 240 пункта, S&P 500 е нагоре с 1.16% до 1 082 пункта, а NASDAQ се повишава с 1.48% до 2 219 пункта.

 

10:15 часа българско време

Вълната от негативни настроения, заляла пазарите в САЩ и Азия, се прехвърли и в Европа, където водещите индекси започнаха сесията със спад.

Във Франкфурт DAX се понижава с 0.33% до 5 970 пункта, в Лондон FTSE 100 е надолу с 0.53% до 5 186 пункта, а в Париж CAC 40 отчита спад с 0.40% до 3 479 пункта.

 

08.10 ч българско време

Изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке пред Сената във Вашингтон се отрази пагубно на пазарите. Индексите на Wall Street изтриха по над процент, като бяха повлечени още в първия час от началото на сесията заради по-лошия от очакваното финансов отчет на Yahoo.

DOW JONES изтри 1.07% до 10 120 пункта, S&P 500 падна с 1.28% до 1 069 пункта, а  NASDAQ се срина с 1.58% до 2 187 пункта.

Бернанке коментира, че преди да се предприемат допълнителни мерки за стимулиране на икономиката е необходимо да има ясни доказателства за задълбочаване забавянето на икономическия ръст. Така той не отрече напълно възможността за нови мерки, но даде да се разбере, че поне в близко бъдеще нищо подобно няма да се случи. По думите му, рекордно ниската основна лихва е „много стимулираща”.

Председателят на ФЕД приветства и влизането в сила на по-строгите финансови регулации. Според него, новият закон ще укрепи капацитета на регулаторните органи и ще позволи по-добър контрол на рисковете.

Настроенията на пазара в Ню Йорк се пренесоха и на някои от азиатсикте борси. Анализатори коментират, че инвеститорите са притеснени за темповете на икономическото възстановяване и затова много от тях предпочитат да изтеглят печалбите си. Така се стига до нестабилност на цените и засилване чувството за несигурност и опасност у пазарните играчи.

От основните азиатски пазари само този в Китай се движи с повишения. Купувачите на борсата в Шанхай се активизираха, след като стана ясно, че правителството ще отпусне юздите на кредитирането. CSI 300 продължава да се покачва с бавни темпове, регистрирайки ръст от 0.38% до 2 757 пункта. Анализатори, обаче, предупреждават, че оптимизмът на китайския капиталов пазар може бързо да секне, защото властта ва страната едва ли ще оттегли рестриктивните мерки толкова бързо, колкото се очаква.

В Токио, обаче, NIKKEI 225 се понижи с 0.70% до 9 213 пункта, а в Хонг Конг HANG SENG изтри 0.18% до 20 449 пункта.

Спадове отчитат пазарите в Австралия, Нова Зеландия, Малайзия и други. В зелено светят индексите в Сингапур и Индонезия.

Въпреки червената вълна, повечето от играчите в Улица на парите са оптимистично настроени за днешната сесия на основните европейски пазари. Преобладават прогнозите в Борсометъра, според които зеленият цвят ще се задържи трайно на европейските борси днес. Предстои да разберем дали очакванията на играчите ще се оправдаят.

Днес инвеститорите ще очакват още едно изявление на Бен Бернанке, но преди това ще следят за данните за бизнес активността в производствения сектор в еврозоната, потребителското доверие в еврозоната и молбите за помощи при безработица в САЩ.

* Не е препоръка за взимането на инвестиционно решение!

** Борсометърът е част от виртуалната игра, наречена Улица на парите. Нейните правила се различават от правилата за търговия на Българска фондова борса.