65 на сто ще са нелегалните винопроизводители в региона за тази година, което е с 15% повече от сезон 2009,  прогнозира в ефира на Дарик председателят на пловдивската Регионална лозаро-винарска камара Константин Маджаров. Причината за това е по-слабото търсене на грозде от винпромите.  

Според Маджаров, около 20% от реколтата ще остане по лозята, защото няма кой да изкупи продукцията. В камарата постъпвали все повече заявления от стопани, които искат масивите им да бъдат унищожени или да бъдат вписани като десертни лозя. Въпреки тези тенденции, шефът на регионалната лозаро-винарска не очаква протести от страна на лозарите.

Държавата трябва да измисли някакви комрпомиси и да разреши на лозарите да произвеждат вино от собствената продукция, защото излиза много по-скъпо да се създават нови лозя след унищожаване на старите, предлага Маджаров. 

Тази година средният добив от декар е по-нисък заради слънцето, ветровете и дъждовете, но това ще намали напрежението, което би се породило при една много висока реколта, защото тогава пласментът би бил още по-слаб, коментира Маджаров.