През октомври продажбите на дребно във Великобритания отбелязват растеж и така спират серията от два последователни месеца на свиване на търговията. На месечна база продажбите се увеличават с 0.5% през октомври, заяви днес националната статистическа служба.

Анализаторите не очакваха подобен ръст. Но част от ефекта му се губи заради ревизията на резултатите за септември. Те бяха изчислени на минус 0.2% първоначално, а сега преразгледани на минус 0.5%.

Погледнато на годишна база, тоест спрямо нивата през октомври 2009 г., продажбите на дребно в UK падат с 0.1%.

Британците купуват повече храни и горива, показват още детайлните данни. Увеличават се и продажбите на дрехи и обувки. Стоките за дома бележат спад в продажбите.

Друга макроикономическа новина от Острова също повлия на пазарите. Днес бяха обнародвани данните за разходите и заемите на публичния сектор. За октомври са привлечени 10.3 млрд. паунда, а с премахване на временните ефекти – 9.8 млрд. паунда. Бюджетният дефицит е бил 7.1 млрд. паунда. Нетният дълг на страната възлиза на 955 млрд. паунда, или 64.5% от БВП. Година по-рано той беше 694.7 млрд. паунда, или 49.3% от БВП.

Статистиците не забравят да напомнят , че днешните данни за ръст на продажбите на дребно до голяма степен се дължат на предстоящото увеличаване на ДДС от сегашните 17.5% до 20%.