С 47% ще нараснат субсидиите, които потребителите в Германия плащат на електроцентралите, добиващи ток от възобновяеми източници. Това пише Euractiv, като обръща внимание, че следващата година е изборна за Германия и проблемът с растящите сметки за електроенергия може да създаде проблем на кандидатът за трети мандат като канцлер на страната Ангела Меркел.

Решението й да изостави ядрената енергетика след ядрената авария във Фукушима миналата година доведе до необходимостта от въвеждането на алтернативни енергийни източници в мрежата. Това обаче доведе до по-високи цени на електроенергията, които се поемат от крайните потребители.

Опозиционните партии обръщат внимание, че в тази ситуация управляващите са направили така, че частният сектор изнася по-голяма тежест от бремето на по-високите сметки, след като правителството освободи от такси за зелена енергия индустриалните предприятия, които са енергоинтензивни.

През следващата година добавката за зелена енергия ще скочи от 3.6 евроцента на киловатчас на 5.3 евроцента на киловатчас. Това обявиха вчера четирите оператора на електроенергийните мрежи в страната. Така ще  се формира субсидия от € 20.36 млрд. за централите, оползотворяващи възобновяеми енергийни източници.