В резултат на тежката зима броят на застрахователни претенции в България се е увеличил с почти 60% през първата половина на февруари, в сравнение с предходния месец. Общо за Централна и Източна Европа увеличението е с около 40% в сравнение с предишни години.

Тези резултати са от вътрешно проучване на застрахователната компания Дженерали ППФ Холдинг (GPH), което има за цел да изясни ефекта на екстремните метеорологични условия върху имуществото и здравето на хората. Изследването обхваща 14 страни от Централа и Източна Европа, в които Дженерали ППФ Холдинг (GPH) присъства.

У нас, само в рамките на две седмици през февруари 2012 г., Дженерали България получава 739 заявления за щети в сравнение с 545 за същия период на миналата година и с 460 заявления през първата половина на януари 2012 г. В Румъния, другата страна, която беше силно засегната от тежката зима, застрахователните обезщетения, изплатени по застраховка „Домашно имущество” през първите две седмици на февруари надхвърлят броя на всички обезщетения, платени през януари.

В Сърбия през февруари 2012 г. Делта Дженерали регистрира 20 пъти повече случая на щети по застраховка на имущество в сравнение с предходния месец. Ceska pojistovna, част от групата на Дженерали в Чехия, регистрира около 2000 щети по застраховка „Имущество”, причинени от лошите атмосферни условия само за първите две седмици на февруари, което е увеличение от 100% в сравнение с миналата година. Общата стойност на щетите, свързани със замръзване, изплатени от Дженерали в Чехия за първата половина на месец февруари е над 400 хил. евро.

"През последните години застрахователните компании отчитат нарастващото влияние на природните катастрофи, което засяга не само застрахователните претенции, но също така плащанията и условията за продажба на застрахователни полици,“ коментира Томаш Хърбек, ръководител на Центъра по компетенции за застрахователни обезщетения на Дженерали ППФ Холдинг.