Бившият премиер Симеон Сакскобургготски няма намерение да се връща в политиката. В специално интервю за предаването „Седмицата" на Дарик радио царят заяви, че най-голямото предизвикателство в българската политика е вече зад гърба му.

„За всяко нещо си има времето и моментът, и възрастта също. За мен най-голямото предизвикателство беше премиерството, изпълнителната власт. Аз започнах като държавен глава, да „завърша" като държавен глава едва ли е някаква мотивация или изкушение. Не обичам да обобщавам или да ползвам думи като „никога" и „най". Благодаря ви много, но на почти 73 години, с това, което изпитах, с усилията, които положих, а и всичко, което се изсипа върху гърба ми, едва ли рационален човек може да има друго становище от това, което вече съм решил", категоричен бе бившият премиер.

Сакскобургготски нарече „дандании", предизвикани от „комплексари", твърденията, че незаконно си е върнал имотите, конфискувани от държавата след 1944-а.

„Ако се вдигат невероятни дандании, с извинение, и такъв шум около нещо, то се превръща в лавинообразно, защото се подема от едни, от трети и четвърти. Едни лични, частни имоти, одържавени и конфискувани, реституцията мисля беше за всички българи", заяви бившият премиер. „Но това не е най-добрият подход, нито най-европейският, нито най-доходният. Нито е добре за доверието, което може да имат в чужбина инвеститорите, ако чуят, че в България частната собственост не е съвсем неприкосновена, ами е под дадени въпроси и то изкуствени, и лъжливи дори", каза още Симеон Сакскобургготски.

Бившият премиер смята, че Бойко Борисов не трябва да се нарича „бодигард", защото преди години сегашният министър-председател бил край него в съвсем друго качество.

„Той има винаги, така бих казал, професионалната страна или като собственик на тази организация да ни придружава лично, от съвест. Много хора говорят по един не много коректен начин за неговата роля в охраняването ми - бодигард, не знам си какво, той е собственик на компанията и ако ме е придружавал, винаги съм му бил много благодарен", добави бившият лидер на НДСВ.

Сакскобургготски защити резултатите, които са постигнати от тройната коалиция, управлявала България през последния мандат с участието и на НДСВ. Според него тя не може да се приема като символ на лошо управление и корупция. „Нима сега не е също една тройна коалиция, дори ако е негласна. Това са неща, които са нормални. Трябва да се оглеждаме, да избягваме сентенции, които могат временно да са доходни като „PR" или нещо друго. Но трябва да улегнат нещата, хората да почнат да разбират и да гледат на фактите, а не каквото им се сервира".

Бившият премиер смята да напише книга, в която да попълни „за историята някои кутийки, които са останали празни".

Цялото интервю със Симено Сакскобургготски може да прочетете тук.