Решенията за избор на топлинен счетоводител да се взимат с писменото съгласие на абонатите, притежаващи най-малко 2/3 от квадратурата в сградата - етажна собственост, гласува парламентът, като одобри на второ четене текстове от измененията в Закона за енергетиката. Досега това решение взимаха 2/3 от собствениците.

Според Рамадан Аталай от ДПС този текст ще е повод да се чуе гласа на асоциацията на потребителите в лицето на председателя й Павел Кърлев. Според мнозинството е по-справедливо който харчи повече енергия да има решаваща роля в тези случаи.

Отбелязваме, че присъединяването на инсталацията на потребителите в сградата етажна собственост се извършва с писмено съгласие на собствениците. Вече става въпрос за собствениците, притежаващи най-малко две трети от собствеността на сградата етажна собственост. То и досега беше така, само че сега промяната е в две трети от собствеността на сградата етажна собственост. Но възниква въпросът какво правим с „откачането” на сградата, която вече е топлофицирана. Разбирате, че две трети от хората се събират, вземат решение и две трети от тези хора би трябвало да притежават собствеността в тази сграда и присъединяваме тази сграда към топлофикация. И оттам нататък започват с всеки изминат ден да се повишават цените на услугата топлофикация, с всеки изминат ден хората започват да си задават въпросите „Аз по какъв начин да се откажа от услугата топлофикация”, каза Рамадан Аталай.

Истинският дебат не е това, което каза господин Аталай. Истинският дебат е и въпросът, който аз си зададох на комисия и колегите си зададоха, дали е по-добре това решение да се взема на база собственици или е по-добре да се взема на база собственост. Кое от двете е по-справедливо? Имахме едночасов дебат на комисия. Да ви кажа честно и двете решения имат своите предимства и недостатъци, каза председателят на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм Мартин Димитров.

Всеки абонат ще може да избира дали да си купува топломер, да го взема на лизинг, или просто под наем, реши още парламентът при окончателното гласуване на текстове в Закона за енергетиката. Досега хората бяха задължени да си купуват уредите.