Рязко влошаване на бизнес климата в сектора на услугите отчита националната статистика през месец март. Намалението е с 14.9 пункта и резултат от влошените очаквания на мениджърите в този бизнес за очакваното търсене на услуги. За следващите три месеца обаче компаниите в сектора очакват, че съществено намаление на оборотите няма да има.

По-песимистични са обаче в промишлеността, където последната анкета на НСИ показва негативни очаквания за следващите шест месеца. Все още в този отрасъл има намерения за съкращения на работна сила.

Индикаторът, проследяващ бизнес климата в индустрията, пада с 3.9 пункта през март спрямо нивото от февруари. Мениджърите от този сектор очакват, че продажните цени в промишлеността ще се запазят през следващите месеци.

Строителството продължава да тегли надолу с 1.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на малко по-резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи по отношение на бизнес състоянието на предприятията от бранша. По тяхно мнение има известно подобрение в осигуреността на производството с поръчки в сравнение с предходния месец, като прогнозите, свързани със строителната дейност през следващите три месеца са благоприятни.

Единственият сектор, в който Националния статистически институт забелязва подобрение на бизнес климата, е търговията на дребно. Индексът, проследяващ това, се покачва с 4.1 пункта. Анкетата регистрира намаление на обема на продажбите на дребно спрямо предходния месец, но за следващите три месеца очакванията са високи. Очакванията на специалистите в бранша са за увеличение на цените през следващите три месеца.