Нова методика за зеления ток носи по близо 27 млн. лв. загуби за енергийните дружества. В съобщение до инвеститорите от ръководството на ЕВН България Електроснабдяване АД предупреждава, че дружеството рискува да генерира сериозен недостиг на средства. Причината за това е приета на 16-ти юли нова методика от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

 

Тя регламентира начинът, по който се компенсират разходите на Обществения доставчик и Крайните снабдители, произтичащи от наложени им задължения да изкупуват тока от централите, ползващи възобновяеми източници на енергия, както и от високоефективните централи, които произвеждат комбинирано топлинна и електрическа енергия.

 

Съгласно новия механизъм в методиката Националната електрическа компания е задължена да компенсира само до 1/12 от индивидуалните годишни прогнозни разходи за зелена енергия, одобрени от ДКЕВР за всеки "краен снабдител", какъвто е ЕВН България Електроснабдяване АД. Това поставя дружеството в ситуация да заплаща на производителите на зелен ток пълната преференциална цена за цялото количество изкупена електрическа енергия. Съгласно новата методика обаче дружеството се компенсира само за една малка част от извършения разход.

 

Така само за месец ЕВН България Електроснабдяване АД е изгубило губи 26.7 млн. лв.

 

При запазване на посочения механизъм и благоприятните атмосферни условия за производство на електроенергия от ВЕИ през следващите месеци, недостигът от необходими парични средства ще продължи да расте. Това може да доведе до сериозни проблеми за дружеството и то да не може да изпълнява задълженията си, пише още в съобщението до инвеститорите на БФБ.