Човешката кожа е специален материал. Тя трябва да бъде гъвкава, така че да не се напуква всеки път, когато човек стисне юмрук. Кожата също така трябва да е чувствителна към дразнители като докосване и налягане, които се измерват с електрически сигнали, така че провежда електричество. При това тя не трябва да се износва и ако бъде наранена да може да се самолекува.

 

Изследователи в Калифорния считат, че са разработили синтетична версия на кожата - гъвкав, електропроводим, самолекуващ се полимер, пише списание „Science“.

 

Материалът е резултат от продължили повече от десетилетие изследвания в областта на "епидермалната електроника" - производството на електрически вериги, тънки и достатъчно гъвкави, за да бъдат прикрепяни върху кожата и да служат на разнообразни медицински цели, като например измерване на сърдечния ритъм.

 

Основният проблем при всички предишни разработки беше, че основният материал за тези схеми – силицият, е крехък и лесно се чупи. Много различни изследователски групи се опитваха да създадат гъвкави електронни сензори.

 

В същото време през последните години бяха проведени и множество изследвания, целящи създаване на самолекуващи се полимери. Това звучи като научна фантастика, но няколко изследователски групи създадоха пластмаси, които могат да се възстановяват ако бъдат нарязани или счупени.

 

През 2008 г. изследователи от ESPCI ParisTech показаха специално проектирана каучукова смес, която може да се възстанови своите механични свойства след като е била скъсана и при това може да го прави многократно. Проблемът е, че материалът има много ниска електропроводимост.

 

Учените в Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния правят следващата крачка. Те са създали самолекуващ се електропроводим гъвкав полимер чрез включване на никелови атоми, които лесно обменят електрони.

 

За да проверят дали новата пластмаса може наистина да се самовъзстановява, учените я нарязали със скалпел. След това притиснали разкъсаните краища един до друг за 15 секунди и тествали отново материала. Той не само бил отново цял, но успял да възстанови 98% от първоначалната си проводимост.

 

Новият полимер може да има огромен брой от разнообразни приложения, включително и за екрани и корпуси на на мобилни телефони, които при счупване се възстановяват сами.