България може да се превърне в най-евтината туристическа дестинация за руски туристи през това лято, твърди руската преса. Това може да стане благодарение на увеличения брой на самолетните компании, които предлагат полети до България.

 

Според Ирина Петрова, генералният директор на компанията Солвекс, която е водещ турооператор по маршрута Русия – България, самолетните превози могат да поевтинеят с 10 – 15%.

В предишни години авиокомпанията S7 е разполагала с монопол за тази дестинация и вследствие на това цените на билетите до България постоянно са нараствали. Само през тази година монополистите са смятали да оскъпят стойността на пътуването с нови 15 – 20%.

 

Но вече осем самолетни компании са допуснати до осъществяване на превози между Русия и България. Те се конкурират, цената пада и сега туроператорите ще могат да предложат на руските клиенти туристически пакети с 10 – 15% по-ниски цени.

От брокерската компания „Авиодиспечер“ са напълно съгласни с тази прогноза. Миналата година – твърди изпълнителният директор – билетът до Варна, продаван от S7, струваше почти 350 евро – почти двойно повече, отколкото от „не назначените“ компании /от държавното ведомство Росавиация/.

 

От Солвекс считат, че ще има ръст в броя на руснаците, желаещи да почиват в България. Ще има и по-изгодни цени и в крайна сметка България може да се превръне в най-евтината дестинация за лято 2011 г. Но чудеса откъм цени все пак не трябва да се очакват.

 

България е популярна не само сред руснаците. Рейтингът й е висок и в Западна Европа, така че най-добре е руските туристи да побързат с резервациите. При това разбиването на монопола, което ще даде по-добри цени на туристите, се компенсира от поскъпването на самолетното гориво керосин.