Samsung Electronics оборудва Blu-Ray DVD плеърите си така, че те ще могат да изтеглят филми и телевизионни програми от стриминг сървъра на Netflix Inc. По този начин Netflix ще ускори разработването на повече начини за доставка на филми и ТВ програми, освен по електронната поща. Сделката, която ще бъде оповестена официално в четвъртък, може да е началото на етап за Netflix за инсталирането на софтуер, който да се свързва директно от телевизионни приемници, направени от Samsung, до стриминг сървъра на компанията.

 

Това няма да е първия път, когато Netflix предоставя достъп до своето онлайн съдържание чрез Blu-Ray DVD плейъри. LG Electronics започна продажбата на такива плейъри по-рано този месец на цена от $ 350. Самите устройства са създадени да излъчват филми с изключително високо качество на звука и картината и безспорно засенчват обикновените DVD плейъри.

 

Netflix в момента има близо 8,7 милиона абонати, повечето от които все още си поръчват филми под наем през интернет и след това чакат 1-2 дни докато ги получат на компютрите си. Но компанията се опитва да оптимизира тази услуга и при поръчка на филм по новата технология, чрез високоскоростна интернет връзка, филма да бъде свалян за по-малко от минута.

 

За момента се очаква технологията да бъде качена на два Blu-Ray модела, BD-P2500 и BD-P2550, които са вече на пазара. На клиентите, които вече са закупили тези модели, ще бъде предоставен безплатно софтуер, който ще им позволи да се възползват от услугите на Netflix. Бъдещите устройства ще струват $ 400.

 

Тегленето на филми и телевизионни програми ще става от каталог, който наброява повече от 12 000 заглавия, а месечната такса на услугата ще бъде едва $ 8.99.

 

Все пак, до този момент са сравнително малко домакинствата, които имат Blu-Ray DVD плейъри, но се очаква, че когато цените им паднат, те ще станат все по-разпространени.