След като трансформираха подразделението си за електроника в най-големия производител на смартфони в света, надминавайки по продажби Apple Inc., корейците от Samsung Electronics насочват поглед към фармацевтичната индустрия, пише Bloomberg.

 

Най-голямата южнокорейска компания планира да инвестира поне 2 млрд. долара в биофармацевтичния сектор.

 

Пазарът на електронни устройства е пренаситен в момента и от Samsung са си поставили за цел да станат основен играч в биотехнологиите, индустрия, за която се очаква да генерира продажби за над 220 млрд. долара през следващите 5 години.

 

"Ние все още прохождаме", коментира Кристофър Хансунг Ko, главен изпълнителен директор на Samsung Bioepis. "Ние сме компания на Samsung. Нашата цел е да станем номер едно във всичко, в което влизаме, така че дългосрочната ни цел е да се превърнем във водещата фармацевтична компания в света."

 

В основата на тези планове са разработките на евтини еквиваленти на биотехнологични лекарства с изтекъл патент. Samsung планира да пусне в продажба първият си такъв медикамент за терапия на артрит през 2016 г.

 

А отделно звено, наречено Samsung Biologics Co има договори за производство на биологични лекарства с редица водещи фармацевтични компании.

 

Правителството на Южна Корея насърчава местните компании да разширяват позициите си в сектора на биотехнологиите чрез програми за подпомагане на износа и логистична подкрепа.