10:00 часа

Преговорите в Москва между Кипър и Русия завършиха без успех заради липса на интерес от руските компания към предложенията за инвестиции в енергийния и банковия сектор, съобщи руският финансов министър.

Русия "очаква решение" на международните кредитори, за да реши "дали да участва в преструктурирането на дълга" на Кипър, посочи Антон Силуанов.

"Тяхното предложение /на Кипър/ беше следното – да създадат държавна компания, включваща активите от газовите находища и да предложат на руските инвеститори да участват в нея. Нашите предприемачи разгледаха офертата и не проявиха интерес", заяви Силуанов.

"Те ни предложиха също така да получим капиталови дялове в банките. Но нито една наша кредитна институция не изяви желание", добави руският министър.

Силуанов отрече да е обсъждан въпросът за нов заем за Кипър, опровергавайки твърденията на кипърския му колега.

09:15 часа

Кипърският финансов министър Майкъл Сарис си тръгна от Москва без споразумение. Той кацна в руската столица във вторник, за да получи подкрепата на руските власти, съобщи дипломатически източник, цитиран от AP.

Сарис искаше да получи смекчаване на условията по заема от 2.5 милиарда евро, предоставен от Москва на Никозия през 2011 г. и предложи на руснаците инвестиции в банковия и енергийния сектор в замяна на нов кредит от 5 млрд. евро.

Вчера Сарис заяви пред кипърската телевизия, че ще остане в Русия "толкова време, колкото е необходимо".

Руският премиер Дмитрий Медведев посочи вчера, че "кипърската делегация е донесла серия от предложения относно активите, които Русия би била заинтересована да придобие", но в тях не се "съдържа нищо ново".

В последните дни Москва съобщи, че е готова да смекчи условията по отпуснатия заем през 2011 г., като отложи падежа му, който сега е през 2016 г., и намали лихвите.

Но руските власти бяха разгневени от обявения миналата събота спасителен план за Кипър, договорен с ЕС, който предвиждаше данък върху банковите депозити. Впоследствие Никозия се отказа от данъка.

По данни на агенция Moody's руснаците държат 24 милиарда евро в банкови сметки в Кипър, което е над една трета от всички депозити. Според Централната банка на Кипър руските авоари възлизат на по-малко от 10.2 милиарда евро.