Френският президент призна, че вътрешните борби в Европа са "парализирали от страх" пазарите и потребителите и обеща да спре споровете с германския канцлер Ангела Меркел, съобщава The Telegraph.

 

"Трябва да стане ясно, че дългът на всяка страна-членка на еврозоната ще бъде изплатен", каза той. "Това е въпрос на доверие."

"Ще подновим разговорите с германския канцлер Ангела Меркел в Париж, в понеделник, за да гарантираме бъдещето на Европа ", добави Саркози:" Франция и Германия след толкова много трагедии са решили да обединят своята съдба и да гледат към бъдещето заедно. "

Въпреки това, той посочи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да се намеси, ако кризата се влоши, противно на германската позиция. Саркози подчерта, че "без съмнение, при дефлационния риск, пред които е изправена Европа, ЕЦБ ще действа".

Президентът призна, че Франция е "харчила прекалено много и често неразумно", но обеща "голяма промяна", за да се създаде "нов модел за растеж". Според него обаче, държавите от еврозоната трябва да се реформират заедно.

 

"Ние няма отново да поемем контрола единствено над нашата съдба. Ние няма да управляваме финансите сами, няма да променяме правилата на глобализацията сами."