Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър днес в Полша ще се срещне с европейските си колеги и ще предложи методика за управление на гаранционния фонд на еврозоната от 440 млрд. евро, информира агенция Reuters.

Според Гайтнър, основаният през май 2010 г. Европейски фонд за финансова стабилност EFSF следва да използва възможностите на „финансовия лост“, ливъриджа, за да предпази по-ефективност притеснените от равнищата на дълга си големи европейски икономики като Италия и Испания.

Намесата на американския финансов министър във вътрешните дела на еврозоната идва ден след като Федералняит резерв обеща да предостави до края на годината тримесечни кредити в долари на търговските банки посредством ЕЦБ, АЦБ, ЯЦБ и Швейцарската банка. Това потвърждава, че САЩ виждат системното значение на европейската дългова криза и се стараят да предотвратят нов катаклизъм от вида на Lehman през 2008 г.

Източници посочват, че Гайтнър ще предложи на Европа да управлява фонда EFSF по същия начин, както САЩ направи със своя спасителен фонд за банките през 2007 – 2009 г. Фондът TALF на времето размрази кредитните пазари, като започна да отпуска кредити срещу залог от гарантирани с чужди дългове ценни книжа – но разбира се ги приемаше на по-ниска цена.

В щатския план централна роля играеше финансовият ливъридж. Финансовото министерство първо отпусна на Федералната резервна банка в Ню Йорк 20 млрд. долара. Гайтнър, който тогава беше начело на ФЕД Ню Йорк, трансформира тези 20 милиарда в кредити за 200 млрд. долара.

Като осигури някакво търсене за книжата, издадени върху студентски, автомобилни и малки бизнес кредити, TALF рестартира пазара. Няма информация Федералният резерв, който в случая действаше като market maker, да е понесъл загуби по тази програма.

Не е ясно дали точно същият механизъм може да бъде използван успешно за решаване на дълговите проблеми на Европа, но има много сходни моменти, които могат да се приложат.

Ако активите на EFSF се използват директно за изкупуване на проблемни ДЦК, фондът много бързо ще се изчерпи. Вместо това, по американски образец, активите на фонда могат да се използват за покриване на част от евентуалните загуби на инвеститорите, купуващи дълга на страните от еврозоната. Така покупателната сила ще е по-голяма.

Финансовите анализатори също считат, че ако в EFSF се приложи ливъридж, капацитетът му да подкрепя държавните ценни книжа ще нарасне – например чрез въвеждане на частични гаранции срещу първоначални загуби.

Една от трудностите при прилагане на този механизъм е, че чрез толкова голям размер на привлечения капитал фондът за финансова стабилност би загубил ААА рейтинга си. Позитивно е обаче, че този радикално нов механизъм може да получи подкрепа от Германия, явявайки се алтернатива на нежеланието общи европейски облигации.