Бразилецът Роберто Азеведо е новият генерален директор на Световната търговска организация. Хермино Бланко от Мексико, любимият кандидат на САЩ и ЕС загуби битката.

 

И двамата латиноамерикански съперници искаха позицията в СТО като средство за увеличаване на влиянието на своите страни и засилване на статута им на нови сили на глобалната икономическа карта.

 

Паскал Лами, французинът, който председателства СТО от 2005 г. насам, също беше разглеждан от някои като възможен посредник за търговските битки между развитите и развиващите се пазари.

 

Азеведо е изправен пред голямото предизвикателство да се възстанови доверието в една организация, която не успява да постигне консенсус между големите сили в глобалната търговия. Преговорите за свободна търговия, които започнаха в Доха през 2001 г., на практика са в застой.

 

Въпреки че гласуването за генерален директор е тайно, САЩ подкрепяха Бланко, без да се противопоставят открито на кандидатурата на Азеведо. Европейският съюз също даде рамо на кандидата от Мексико, подобни бяха позициите и на Япония и Южна Корея.

 

В същото време развиващите се пазари, където американското влияние е по-слабо застанаха на страната на Азеведо, който има силната подкрепа на Китай.

 

Резултатът от гласуването трябваше да остане в тайна до днес вечерта, но правителството на Бразилия официално се похвали с избора на Азеведо. Той е първият директор на СТО от Латинска Америка и първият от страна членка на БРИКС.

 

Дилма Русеф, президентът на Бразилия, заяви, че избирането на Азеведо, който е представител на Бразилия в СТО от 2008 г., може да доведе до нов световен икономически ред.

"За Бразилия е ясно, че предвид неговата ангажираност и опит, той ще бъде в състояние да води организацията по пътя на по-справедлив и по-динамичен световен икономически ред," заяви Русеф. "Това не е победа само за Бразилия, нито само за БРИКС, а за Световната търговска организация."