През тази седмица Международната агенция за енергетика прогнозира, че САЩ ще се превърне в най-големия производител на петрол в света през следващото десетилетие.

 

Въпреки това американската икономика ще продължи да разчита на вноса, за да задоволи петролните си нужди, пише MarketWatch.

 

"Това, което бумът в добива на шистов нефт направи е, че безспорно намали зависимостта на САЩ от скъпия внос на суровината, но страната има да извърви много дълъг път, преди да стане енергийно независима", коментира Матю Пери от МАЕ.

 

Агенцията прогнозира, че САЩ ще разчита по-малко на вноса и до 2030 г. ще бъде четвъртият по големина вносител на петрол в света, след Китай, Европейския съюз и Индия. В момента САЩ е на второ място по този показател.

 

Но според Анас Алхаджи, главен икономист на базираната в Тексас NGP Energy Capital Management, САЩ няма как да стане независим от вноса на петрол от Близкия изток. В момента 11% от общия внос на петрол в американската икономика идват от Саудитска Арабия.

 

Този капацитет е необходим при кризи, като тази предизвикана от урагана Санди или прекъсванията на доставките заради бурите в Мексиканския залив.

 

Също така, качеството на иракския и кувейтския суров петрол е подходящо за американските рафинерии. Така стратегическият съюз със Саудитска Арабия, Ирак и Кувейт е много важен фактор за намаляване на риска от прекъсвания на доставките в САЩ.

 

Според Алхаджи, приказките на политиците за" енергийна независимост" и"елиминиране на вноса на петрол от Близкия Изток", не са съобразени с пазарните реалности.