Въпреки безспорните преимущества на създадената от Китай Азиатска банка за инвестиции в инфраструктура, САЩ продължават да се противопоставят на този проект, коментира Джоузеф Стиглиц, проф. от Колумбийския университет и нобелов лауреат за икономика.

Според него създаването на банката и подкрепата на много правителства би трябвало да бъде повод за всеобща радост. Решенията на богатите европейски държави да се присъединят към проекта обаче объркаха политиците във Вашингтон и предизвикаха техния гняв.

САЩ тайно оказват натиск върху страните по света да стоят по-далеч от банката, пише Стиглиц в The Project Syndicate.

Това според него това е признак за неувереността на американската политика. Фактът, че банката ще донесе значителни изгоди не само на Китай, но на други части на Азия само засилва иронията в позицията на Вашингтон, смята професорът.

Когато в края на 80-те години на XX век Япония предлага 80 млрд долара за подпомагане на азиатските страни, изпаднали в криза, САЩ също се противопоставят на инициативата.

Тогава, както и сега, всички би било наред, ако Вашингтон предлагаше алтернативен източник за финансиране. САЩ обаче просто искат да запазят хегемонията си на глобалните финансови пазари, смята Стиглиц.