Странното състояние на кредитните пазари отново излезе на фокус в понеделник, когато американското финансово министерство започна да продава облигации с отрицателна лихва за пръв път в своята история, а Goldman Sachs се подготви да пусна на пазара първите си дългови книжа с 50-годишен срок, пише в. „Файненшъл таймс“.

И двете случки демонстрират трудния избор, пред който са изправени инвеститорите във време, когато лихвите са на рекордно ниски нива, а Фед се подготвя да придобие още активи, за да стимулира икономиката и да подбутне инфлацията, коментира изданието. Инвеститорите, които вярват че усилията на Фед ще успеят и това ще вдигне инфлацията, приеха пуснатите Treasury Inflation Protected Securities /Tips/ с лихва от минус 0.55% на обща стойност 10 млрд. долара, които компенсират притежателите си в случай на вдигане на индекса на потребителските цени.

В същото време тези, които търсят по-високи печалби, могат да бъдат изкушени от Goldman Sachs, който ще пусне 50-годишни облигации на обща стойност 250 млн. долара с очаквана лихва от 6.25%.

„Фед излиза с ясното послание, че е отворил чековата книжка и ще направи всичко възможно, за да надеу отново икономиката“, казва анализатор в JPMorgan Chase. „Това, което никой обаче не знае, е дали инфлацията ще се появи след две седмици или след две години“.