Американският престолен гигант Chevron Corp. заяви оптимизъм за геоложкия потенциал на проучваните от компанията площи в Източна Европа, но предупреди, че липсата на инфраструктура и лошата регулаторна среда ще забавят разработката на евентуалните находища.

Неконвенционални източници като шистовия газ, който разтърси газовия пазар в САЩ през последните две години, привличат интереса на големите играчи в Източна Европа.

"Не е лесно да се добива шистов газ, както вече видяхме в САЩ," заяви в интервю за Dow Jones Newswires Джей Прайър, вицепрезидент на Chevron, отговарящ за глобалното развитие на бизнеса.

Петролната компания придоби разрешителни за проучване за находища от шистов газ в Полша, България и Румъния.

"Ние сме сигурни, че потенциалните находища са налице, но ще отнеме малко повече време, те да бъдат развити", каза Прайър.

Регулаторната среда, както и инфраструктурата, включително тръбопроводи и услуги, необходими за пробиване на кладенци, просто не са толкова развити", колкото в САЩ, смята вицепрезидентът на Chevron.

Шистовият газ и петрол се добиват чрез използване на относително нови технологии като хидравлично разбиване, което включва инжектиране на смес от вода, пясък и химикали под високо налягане под земята.

През последните години, тези технологии дадоха достъп до шисти на нефт и газ, които не бяха достъпни преди. Това доведе до бум от нови кладенци в САЩ и наводни пазара с природен газ. През 2009 г. САЩ изпревари Русия като най-голям производител на природен газ в света.

"Ние очакваме, че нови находища може да бъдат намерени по целия свят, и ги търсим", коментира Прайър.

Въпреки това, съществуват значителни препятствия за по-нататъшното развитие на добива на шистов газ, както в САЩ, така и в световен мащаб. След годините на експлозивен растеж, производителите се сблъскват с понижение на цените и повишаване на разходите за опазване на околната среда и най-вече със загрижеността за замърсяването на подпочвените води по време на добива.