Администрацията на президента Барака Обама прогнозира, че федералният бюджетен дефицит на САЩ ще достигне 1.21 трилиона долара през тази година. Това е значително понижение спрямо предвижданията от февруари за дупка в американската хазна в размер на 1.33 трлн. долара. 

Изглежда мерките за ограничаване на фискалните разходи действат, но си имат цена. През второто тримесечие на тази година темпът на растеж на американската икономика се забавя рязко, до 1.8%, показаха, публикуваните вчера предварителни данни. 

Въпреки това от Бюджетното управление на Белия дом очакват ускоряване на ръста до 2.6% още през третото тримесечие. 

"Възстановяването на икономиката, започнало през 2009 г., продължава с умерени темпове, като безработицата постепенно намалява. Очакваме бюджетният дефицит в края на финансовата година да е по-малък от прогнозирания", пише в публикувания в сайта на агенцията доклад, нейният директор Джеф Зайънтс. 

"Въпреки това икономиката продължава да изпитва сериозни проблеми. При ръст от 2.6%, безработицата е намаляла до 8%. През 2013 г. очакваме нивото на икономически растеж да се запази – 2.6%, при прогнозирани в началото на тази година 3%", посочва той. 

Ускоряване на ръста на американския брутен вътрешен продукт се предвижда чак през 2014 г, когато се очаква той да достигне до 4%, а безработицата да намалее до 7%. 

Това обаче може да се превърне в проблем за настоящия президент на страната Барак Обама. По данни на Amstat, единственият американски президент, който е преизбиран през периода след Втората световна война, при безработица в САЩ над 6%, е Роналд Рейгън.