Властите в САЩ приведоха под съдебна отговорност осем бивши директори в германския мегаконцерн Siemens заради участието им в схема за даване на подкупи в чужбина в размер на 100 млн. долара – съобщава BBC.

Обвинението е, че тези хора са дали пари под масата, за да си осигурят поръчка на стойност 1 млрд. долара за изготвяне на личните карти в Аржентина.

Сред обвинените са двама бивши ръководители на поделението на Siemens в Аржентина, както и бивш член на централното управление на германския концерн.

„Днешното обвинение е във връзка с шокиращи измами и корупция“, твърди правното министерство на САЩ.

През 2008 г. Siemens се съгласи да плати 1.6 млрд. долара на властите в САЩ и Германия, за да спре разследването срещу корупционни практики във връзка с този казус. Германците са оказали и съдействие при разследването.

По думите на щатския прокурор Лани Бройер, осмината директори са дали подкупи в размер на над 100 млн. долара на високопоставени аржентински държавни служители, за да им бъде възложена поръчката.

Около 60 млн. долара са били платени – и поне още 25 млн. прекарани – през САЩ. Затова Комисията за борси и ценни книжа сега съди черните овце в Siemens във федералното съдилище в Ню Йорк.

В САЩ обвинението за нарушаване на Закона срещу корупционните практики в чужбина е много сериозно. Бившите служители на Siemens ще имат да отговарят също така на обвинения за конспирация и пране на пари.