* допълнен вариант

Финансовото министерство на САЩ е готово да инжектира 250 млрд. долара в американските банки подобно на действията на други водещи икономики, които по този начин се опитаха да върнат доверието във финансовите пазари.

На практика с това започва използването на първата част от спасителния план на обща стойност 700 млрд. долара.

Планът на финансовото ведомство ще бъде детайлизиран днес и предвижда вливането на 125 млрд. долара в 9 топ американски банки като част от капиталовата инвазия, която да позволи на кредитните институции отново да си отпускат кредити една на друга и да успокои напрежението на глобалните пазари.

Сред институциите, които ще получат половината от всички 250 млрд. долара срещу предоставянето на преференциални акции са Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc.,Wells Fargo&Co, JPMorgan Chase, Bank of America, Merrill Lynch, Morgan Stanley.

Решиха, че има нужда да се направи нещо драстично и ето това е нещо драстично, коментира пред Bloomberg Джерард Касиди, анализатор.

Стъпката следва гаранциите от над 1 трилион евро, дадени от правителствата на Великобритания, Германия, Фрнация и други европейски страни, за да подкрепят своите банки.

Япония също обяви, че готви промени в законите си, които да позволят инжектирането на публични средства в местните банки.

Много страни също предприеха мерки, за да уверят спестителите, че влоговете им са гарантирани. Южна Корея направи още по-голяма стъпка и обяви, че обмисля дали да не гарантира и дълговете на банките в чужда валута.

По-късно през деня се очаква финансовият министър на САЩ Хенри Полсън да обяви серията от цялостни мерки, които да укрепят доверието в американската банкова система. Президентът Джордж Буш също ще направи изявление, за да обясни по какъв начин ще се похарчи първия транш от спасителния план.

Междувременно Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите обяви, че Конгресът трябва да обсъди програма за оздравяване на икономиката. Пелоси нареди да се свика заседание, на което да се определят мащабът и елементите на плана. Стойността на този пакет мерки се оценява на над 56 млрд. долара.

През миналия месец Сенатът блокира плана за тази сума, който вече бе одобрен от Камарата на представителите.

Очаква се новият план да бъде обсъден от Конгреса след изборите на 4 ноември.

Източник Reuters, Yahoo, Bloomberg