Кипър има потенциала да се превърне в основен доставчик на газ за Европа, заяви американският вицепрезидент Джо Байдън, който е на посещение в Кипър.

Според него откритите залежи от газ в морето около острова представляват уникална възможност за разделения остров.

Байдън е най-високопоставеният американски политик, който посещава Кипър от 1962 г. насам, когато там бе тогавашният президент Линдън Джонсън, съобщава AP.

"Кипър има шанс да се превърне в един от ключовите играчи в източното Средиземноморие... да превърне източното Средиземноморие в нов глобален център за енергийните пазари", обяви Байдън на среща с кипърския президент Никос Анастасиадис.

Дипломатът увери кипърската страна, че Вашингтон е готов да помага за обединението на разделения остров.

"Това посещение е наистина историческо и демонстрира значителното подобряване на партньорските отношения между Кипър и САЩ, които днес може да наречем стратегическия отношения номер едно", отвърна Анастасиадис.

Той изрази надежда, че САЩ ще защитят правата Никозия за проучвателната дейност в изключителната икономическа зона. По думите му откритите залежи на газ могат "да променят регионалния геополитически пейзаж", предаде АП.

Проблемът пред властите в Никозия е, че за находищата с природен газ в акваторията на острова претендира и Турция, която поддържа военен контингент от 35 000 души на острова.

Байдън посети и северната част на Кипър и създадената през 1983 г. Севернокипърска турска република, призната единствено от Анкара. Там той разговаря с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу.

Общите запаси на синьото гориво край кипърските брегове се оценяват на над 7.5 трилиона куб. м.