Така или иначе щяхме да влезем в икономическа криза, въпросът беше как тя ще почне и в кои държави ще се развие. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на публична лекция в УНСС на тема „Световната икономическа криза, а сега накъде”. Преди финансовата криза се развиваха две други тенденции – пазарът на недвижима собственост и строителството в световен мащаб беше започнал да пада година преди фалита на Lehman Brothers и цените на някои от основните стоки започнаха да се стабилизират, а други да падат, обясни министърът своята теза.

Това, което е сбъркало правителството в САЩ, според Дянков е, че е помогнало на банката Bear Stearns, но не и впоследствие на Lehman brothers и последната бе ликвидирана. Това каза на международните анализатори – те знаят нещо, което ние не знаем. И не само, че правителството на САЩ нещо знае, но знае нещо извън САЩ - в Европа и в Азия. Оказа се, че те нищо не знаеха, но направиха едно бързо движение, което плъзна по целия свят, посочи Дянков.

Според министъра, ако това не се беше случило, икономическата криза щеше да се развие, но не в такъв мащаб и дълбочина.

Пазарните икономики средно на 10-12 години минават през икономически кризи и не би трябвало да ни изненадва кризата, която започна преди година и половина, коментира министърът.

Световната външна търговия вече се е стабилизирала, за първи път у нас през септември имаме положително увеличаване на търговията, която зависи от износа. Министърът каза, че в следващите месеци това ще продължава, защото и в другите държави се случва. Симеон Дянков каза, че утре ще има данни за това, но според него поне частта от промишлеността, която изнася, може да очаква по-добро бъдеще.

Според него утрешните данни ще покажат оживяване и на пазара услугите. Фокус